Vidéki kórházban zár be a szülészet

2022.12.23. 14:14
Bezárják a nőgyógyászati és szülészeti osztályt a Dr. Bugyi István Kórházban szakorvoshiány miatt – derült ki a az intézmény honlapján közzétett határozatból.

A szentesi Dr. Bugyi István Kórházban évente nyolcszáz gyermek született, amivel a térség legnagyobb születésszámot elkönyvelő intézményeként tartottak számon. Tavaly nyolcvanmillió forint állami támogatásból újítottak fel családbarát koncepció mentén.

A kórházban szülő édesanyák a közösségi médián létrehozott csoportjukban arról számoltak be, hogy hónapokig próbáltak a városi kórházba orvosokat hívni, ennek érdekében novemberben a városban több száz fős demonstrációt és internetes kampányt is tartottak.

December 21-én közzétették Facebookon a kórházigazgató Kalmár Mihály Szentes polgármesterének küldött hivatalos levelét, amelyben arról tájékoztatják a városvezetést, hogy 2023. január 1-jétől szakorvoshiány miatt felfüggesztik a szülészeti és nőgyógyászati osztály működését, a kismamákat és az ellátásra szoruló nőket Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Kecskemétre irányítják át, a szállítást az Országos Mentőszolgálat végzi. A szentesi kórházban továbbra is a betegek rendelkezésére áll

  • az egynapos sebészeti ellátás,
  • a nőgyógyászati szakrendelés,
  • a terhestanácsadás,
  • a mozgó szakorvosi szolgálat

– említette az intézmény vezetője levelében, ugyanakkor az egynapos sebészetet illetően megemlítette, hogy ennek átadásáról jelenleg egyeztetések zajlanak a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makóval.

bezár

A szentesi kórház honlapján a szülészeti ellátás felfüggesztéséről szóló, Müller Cecília által jegyzett határozatot is közzétették. A tiszti főorvos azzal indokolta döntését, hogy Kalmár Mihály már december közepén értesítette, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvosok hiánya miatt a fekvőbeteg-ellátást a szentesi szülészeten már nem tudják ellátni. A Dr. Bugyi István Kórház nyilvános álláshirdetés útján hónapokig próbált osztályvezető főorvost és szakorvost találni szülészeti osztályára.

Szentesen 27 ezren, az agglomerációval együtt hatvanezren élnek, a kismamák a jövő évtől csak a félórás útra lévő hódmezővásárhelyi vagy az egyórás távolságra fekvő szegedi, illetve kecskeméti kórházban tudják megszülni a gyermeküket.

A Szentesi szülészetért Facebook-csoportban több édesanya írta, hogy elsírták magukat a hír hallatán, tapasztalataik szerint a szülészeti ellátás magas színvonalú volt a városban – írja a Napi.hu.