Búcsút inthetünk a téli tavasznak, de szilveszterkor visszavág az időjárás

D NOE20221225039
2022.12.26. 16:41
Karácsonykor azt az arcát mutatta a tél, amelyet az évszak szerelmesei nagyon nem kedvelnek. Hó helyett szinte tavasziasan kellemes volt az idő, de ennek már nem sokáig örülhetünk, rohamtempóban jönnek vissza a mínuszok.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden szórványos esővel, záporokkal hidegfront érkezik. Mögötte felszakadozik a felhőzet, észak felől egyre többfelé süt ki a nap, csak délen lehetnek eleinte még felhősebb területek. Az ország nagy részén erős lesz az északnyugati szél, de délutánra már veszít erejéből a légmozgás. A hajnal fagymentes lesz, délután még 6–11 fok várható.

Szerda reggel az ország nagy részén fagyni fog, északkeleten –7 fok is lehet. Reggel, délelőtt még többfelé kisüt a nap, majd felhők lepik el az eget, de csak északkeleten alakulhat ki kisebb eső, zápor. A csúcshőmérséklet 3–8 fok között alakul.

Visszaoson a jó idő

Csütörtök és péntek hajnalban északon többfelé képződhet köd, aminek egy része napközben is tartósan megmaradhat. Változóan felhős-napos idő várható, eső, záporok főként péntekre virradóan fordulhatnak elő. A nappali hőmérséklet fokozatosan emelkedik, szilveszter környékén 15-16 fokos maximumokra is számítani lehet.

Havat Magyarországon most csak azok láthatnak, akik elzarándokolnak emiatt a Kékestetőre, de ott is csak foltokban lehet benne gyönyörködni.

Az évszakhoz képest több fokkal enyhébb idő megtette a hatását: több helyen már bimbós állapotban van a hóvirág és az illatos hunyor, de virágzó fákkal is találkozhatunk. 

Karácsony első napján a meleg, napsütéses idő lepkéket, méheket, katicabogarakat csalt elő.

Az enyhe, tavaszias idő a folytatásban is marad, ami sajnos egyre több növényt összezavarhat, sőt a kora tavasszal virágzó fák, így például a mogyoró pollenje is megjelenhet a levegőben – írja az Időkép.

(Borítókép: Egy idős pár pihen a napsütéses időben karácsony első napján a Városligeti-tó partján 2022. december 25-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)