Autómentes Lánchíd – lenni vagy nem lenni?

MG 8384
2022.12.27. 16:27
Az LMP azt szeretné, hogy maradjon autómentes a Lánchíd. Bakos Bernadett szerint így élhetőbb a Belváros, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Területfejlesztési Minisztérium szerint a budapesti városvezetés nem tartott be egy ígéretet a Lánchíd felújításával kapcsolatban.

Tartsa meg autómentesnek a Lánchidat a főváros! – sürgette keddi budapesti sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: óriási lépés az élhetőbb, szerethetőbb Belváros felé, hogy jelenleg a hidat csak a kerékpárosok, a buszok és a megkülönböztetést használó járművek használhatják, a járda elkészülése után pedig a gyalogosok is.

A korábbi forgalmi rend egyetlen közlekedőnek sem vált előnyére

– hangsúlyozta, majd annak a véleményének adott hangot, hogy a híd autómentessé tételével az autósok nem vesztettek sokat, miközben a közösségi közlekedés és a kerékpárosok óriásit nyertek.

Az autóslobbi nyomása

Bakos Bernadett szerint a kormány fenyegeti, az autóslobbi pedig nyomasztja a fővárost ebben a kérdésben, holott a felújítás előtti időszak tapasztalatai megmutatták, hogy a Lánchídon, szűk volta miatt, folyamatos a torlódás, a dugó, holott a fővárosi hidak forgalmának alig négy százalékát fogadja be.

Hangsúlyozta: ha a Lánchidat nem használhatják a személygépkocsik, az nem okoz fennakadást az autós közlekedésben, azonban nagy lehetőség a sokkal zöldebb közösségi közlekedés számára.

Amit nem teljesít a főváros

Amint arról korábban írtunk, a Területfejlesztési Minisztérium közölte, hogy a budapesti városvezetés nem tartott be egy ígéretet a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Emiatt elképzelhető, hogy a magyar kormány nem fizeti ki Budapestnek a Lánchíd felújítására szánt hatmilliárd forintot.

Az egyik ilyen feltétel:

a gépjárműforgalom ezen a közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot.

Azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat úgy nyitotta meg a Lánchidat, hogy sem a gyalogosforgalom, sem a gépjárműforgalom nem használható, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezzel összefüggésben épp a napokban közölte szerkesztőségünkkel: 

CSAK AKKOR FIZETIK KI A PÉNZT, HA A FŐVÁROS VEZETÉSE FELOLDJA A HÍDON A GÉPJÁRMŰFORGALOM KORLÁTOZÁSÁT.

Ön szerint legyen autós forgalom a Lánchídon?

(Borítókép: Németh Kata / Index)