Újabb támogatást ad a kormány a turizmusnak

2022.12.27. 18:04
A kormány újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust, közel 21 ezer szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely-üzemeltető vállalkozás kaphat segítséget a rezsiköltségei mérsékléséhez. Az ágazat fellendülését mutatja a szilveszteri előfoglalások megugró száma.

December 23-ától a turisztikai szolgáltatóknak is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség- és Beruházástámogatási Program. Mintegy 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely, szálláshely-szolgáltató kaphat segítséget a megnövekedett rezsiköltségek mérsékléséhez – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A közlemény szerint az MTÜ javaslata alapján a kormány döntött a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről. A támogatási programra így mintegy 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. A döntés értelmében a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások a 2023. január–március számlával igazolható földgáz, villamos energia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek maximum 50 százalékos vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Ezt önállóan vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik.

Fontos, hogy 2023 ősz végére a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

Az intézkedéscsomag megerősíti a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitását, és hozzájárul a munkaerő megtartásához. A gazdaság húzóágazatának, a turizmusnak a fejlődéséhez és fennmaradásához elengedhetetlenül szükségesek a jól képzett, tapasztalt munkavállalók. Az energiatámogatás kiterjesztéséről szóló jogszabály a Magyar Közlöny 2023/214. számában, december 23-án éjszaka jelent meg. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Baldauf Csaba úgy nyilatkozott, a támogatás, amelyet az MSZÉSZ és társszervezetei kértek, hozzá fog járulni a szállodák, éttermek túléléséhez, a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek kompenzálásához.

Szilveszteri pezsgés

A szilveszteri turizmus fellendült: a szálláshely-szolgáltatók már most majdnem 225 ezer előfoglalásnál tartanak a szilveszteri hétvégére, ez a szám csak 2 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi éjszakák száma – közölte az MTI-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A belföldi vendégek több mint 133 ezer éjszakára jelentkeztek be, ebből 105 ezer vidéki szálláshelyekre. A Balaton térsége a legnépszerűbb, nagy tavunkat követi a Mátra és a Bükk 10 százalékos részesedéssel – írták a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataira hivatkozva.

A fővárosban főleg külföldi vendégek foglaltak szobákat: a lefoglalt vendégéjszakák száma már meghaladta a tavalyit. A legtöbben Olaszországból, Németországból, Izraelből, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból jönnek, összesen 62 ezren jelentkeztek be budapesti szálláshelyekre más államokból. A szálláshelyek népszerűségi rangsorát a 4 csillagos szállodák vezetik.

(Borítókép: Turistacsoport a Hősök terén. Fotó: Jászai Csaba / MTI)