Hiába a másfél milliárdos állami támogatás az Élelmiszermentő Központnak, nem támogatták a rászorulókat

2022.12.28. 11:05
Az Átlátszó közérdekű adatigénylés segítségével szerette volna megtudni, hogy az Élelmiszermentő Központ februári megalakulása óta mennyi élelmiszert gyűjtött be, és azt milyen szervezeteknek osztotta ki pontosan.

Az állam január közepén megalakította az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-t, amely központi szerepet játszik az élelmiszer-pazarlás ellen még decemberben meghirdetett kormányzati harcban.

A hárommillió forintos tőkével létrehozott állami tulajdonú társaság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt működik, vezetője pedig Hodorics András, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott.

„Célunk, hogy a kereskedelmi szektorban csökkentsük, illetve megelőzzük az élelmiszer-hulladék keletkezését. Ezzel egyidejűleg lehetővé tesszük, hogy a hazai karitatív szervezetek segítségével a rászorulók adományként megkaphassák a lejárt, de még biztonsággal fogyasztható élelmiszereket. Azon dolgozunk tehát, hogy közvetítő szerepet töltsünk be a programban érintett élelmiszer-kereskedők és a karitatív szervezetek között” – olvasható az állami szervezet honlapján. 

Az Élelmiszermentő Központ honlapja szerint a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt részesül a megmentett élelmiszerek újraosztásából. 

A felsorolt élelmiszerláncok közül azonban valószínű, hogy többen nem állnak kapcsolatban az állami szervezettel – derítette ki a 24.hu néhány nappal ezelőtt, hozzátéve, hogy reakciójukból az is kiderült, hogy a legtöbb kiskereskedelmi üzletlánc évek óta végez élelmiszermentést.

Az Átlátszó november 8-án küldte el a közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérvényét az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek: a cég akkor azt felelte, hogy „a veszélyhelyzeti rendeletekben foglalt feladatok ellátására tekintettel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése szerinti 45 napos határidőt alkalmazzuk”.

A 45 nappal később, december 23-án érkezett válasz szerint „az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján az ÉMK felé az élelmiszer-kiskereskedők részéről élelmiszer-felajánlás 2022-ben nem történt”,

tehát semmilyen élelmiszert nem juttattak el az állami milliárdokkal megtámogatott cégen keresztül rászorulóknak.