Nagy népszerűségnek örvendett idén a ferihegyi Aeropark

2022.12.28. 18:47
Az idei százezredik látogatóját köszöntötte az Aeropark, ezzel Magyarország leglátogatottabb kiállítóhelyei közé került. A ferihegyi repülőmúzeum télen is fogadja a látogatókat, évről évre gazdagabb gyűjteménye pedig tovább bővül – tudatta a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) szerdán az MTI-vel.

A pandémia előtti időszakban évente jellemzően 70 ezer látogató fordult meg az Aeroparkban, de a tavalyi esztendőben is ugyanennyi vendéget fogadott a Légiközlekedési Kulturális Központ által üzemeltetett kiállítóhely annak ellenére, hogy a múzeum a 2021. eleji korlátozások óta csak májusban nyithatta meg kapuit  idézi a közlemény Kránitz Balázst, az Aeropark ügyvezető-helyettesét.

Hozzátette, hogy a vendégek mintegy harmada a népszerű reptérlátogatás-programra is jegyet váltott, az Aeropark túravezetői mintegy 900 túrán körülbelül 30 ezer embert kalauzoltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögött, valamint az Aeroplex of Central Europe karbantartóbázisán.

Újdonságok várták az érdeklődőket

A tájékoztatás szerint az idei év újdonságai közé tartozott a kukacbombázónak becézett Kamov Ka–26-os mezőgazdasági helikopter, valamint szintén idén nyáron érkezett a kiállítóhelyre az a Cessna Citation, amelynek köszönhetően az üzleti gépek világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A közlemény szerint a restaurálási program ez évi elemeként külső-belső felújításon esett át az a Jak–40-es repülőgép, mely hosszú időn át a műszeres leszállítórendszer kalibrálását látta el Ferihegyen és több balkáni repülőtéren is. Két nagy méretű, utasbeszállító autóbuszban pedig tematikus kiállítást rendeztek be a szakemberek: az egyikben azt ismerhetik meg a vendégek, hogyan dolgoznak a Hungarocontrol légiforgalmi irányítói, míg a másikban az Aeroplex hangárjaiban zajló repülőgép-karbantartások folyamatát mutatják be.

Az LKK  a BKV és a Volánbusz mellett  az ország legnagyobb Ikarus nosztalgiabusz-flottáját üzemeltető szervezete, mely egyben a repülőtér történetéhez szorosan kötődő autóbuszok felkutatását, restaurálását és bemutatását is jelenti  idézi az összegzés Somogyi-Tóth Dánielt, az LKK alapítóját.

A fejlesztések 2023-ban sem állnak meg

Folyamatosan újulnak meg a Malév történelmi repülőgépeinek pilótafülkéi és utasterei, de a Budapest Airportnak köszönhetően újabb repülőgépek és autóbuszok érkezése is várható a múzeumba. A már évek óta működő Airbus A320Neo és Cessna szimulátor mellett a látogatók januártól már azt is megtudhatják, hogy hogyan dolgoznak a helikopterpilóták, 2023 elején ugyanis szolgálatba áll az új Mi–2-es szimulátor  emlékeztet a közlemény.

Az idei évhez hasonlóan jövőre is több nagy rendezvényt szervez az Aeropark: a nyári szezont a Múzeumok éjszakájával indítja, melyet majd a Kéklámpás találkozó követ október első hétvégéjén – áll az összegzésben.