Nem tudni, hogy az MTVA bevezette-e a munkavállalói megfigyelésére alkalmas 190 milliós szoftvert

2022.12.28. 08:25
Az MTVA nem adott egyértelmű választ arra, hogy bevezette-e már a munkavállalói megfigyelésére is alkalmas, 190 millió forintba kerülő szoftvert.

Egy novemberben napvilágot látott közbeszerzésből derült ki, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) bruttó 190,5 millió forintért rendelt egy megfigyelőprogramot, amelyet a cég azzal indokolt, hogy a koronavírus megváltoztatta a munkavállalók munkarendjét, ezért figyelemmel kell kísérni a teljesítményüket.

A tervek alapján a szoftver monitorozza az egérmozgást, elmenti a felhasználó által használt alkalmazásokat, valamint azt is, hogy mennyi ideig vette őket használatba. Emellett figyelemmel kíséri a napi hálózati adatforgalmat, az online oldalakat és a rajtuk töltött időt, valamint az offline töltött időt is.

Az MTVA egyelőre nem adott egyértelmű tájékoztatást arról, hogy bevezette-e már a megfigyelésre alkalmas szoftvert.

A Fornax ICT Kft. által vezetett konzorciummal kötött szerződés időtartama ugyanakkor december közepén lejárt, ez ugyanis 180 nap volt a június közepi aláírástól számolva. 

A Népszava megkereste az MTVA-t: a lap azt akarta megtudni, hogy mikor léptetik életbe a programot, milyen munkakörök esetén alkalmazzák, az alkalmazottak küldhetnek-e visszajelzést, valamint kik és hogyan dolgozzák fel az így gyűjtött adatokat.

Az MTVA ezek közül egyetlen kérdésre sem válaszolt, azt azonban elárulta, hogy az „MTVA időben értesíti munkavállalóit a feladatellátás vonatkozásában releváns fejlesztésekről, azok bevezetéséről, így az aktivitásmérő alkalmazásról is minden részletre kiterjedő tájékoztatást nyújt annak megvalósulása esetén”.