A Budaházy-ügy újragondolására kérték Novák Katalint

2022.12.29. 19:15
A Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil társaság arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy alaposan gondolja újra Budaházy György és még kilenc társa – általa el nem utasított – kegyelmi kérvényének mihamarabbi elfogadását.

A civil társaság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az államfő kegyelmet adott a Budaházy-ügy azon hét vádlottjának, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg.

Az ügy további tíz terheltjével kapcsolatban Novák Katalin úgy döntött: „esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád”, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartja helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről.

A Kondor Katalin és Hegedűs Loránt által jegyzett közleményben a bizottság arra kéri a köztársasági elnököt, hogy „legyen következetes, és ne engedjen terepet egy újabb égbekiáltóan igazságtalan, ismételten társadalmi közfelháborodást kiváltó ítéletnek”, mivel véleményük szerint az eljárás „a velejéig koncepciós”, ezért

az igazságszolgáltatásban megrendült közbizalom helyreállítását épp az szolgálná, ha a megismételt másodfokú eljárás előtt minden vádlottnak kegyelmet adna.

Az eljárás adatai szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban, például Molotov-koktélos támadásokat intéztek több kormánypárti politikus ingatlana ellen. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.