Visszatér a köd, kiadták a figyelmeztetést

DVAST20221207009
2022.12.30. 07:11
Pénteken több helyen kialakulhat eső, zápor, napközben 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére adott ki figyelmeztetést sűrű köd miatt, kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenségre azonban nem kell számítani.

Pénteken kezdetben több tájegységünkön eshet az eső, majd délután elsősorban a déli, a délkeleti és a keleti tájakon alakulhat ki eső, zápor. Csak helyenként lehetnek rövid napos időszakok.

Reggelre többfelé képződhet pára, köd, mely napközben elsősorban északon, északkeleten tartósabban is megmaradhat, helyenként ködszitálás is kialakulhat. A nap első felében az északi tájak kivételével többfelé élénk lehet a déli-délnyugati szél – írja az Időkép.

Hajnalban mínusz 1 és plusz 8, napközben 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, a tartósabban szürke, nyirkos északi és északkeleti tájakon mérhetjük az alacsonyabb maximumokat.

csüt du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken három megyére adott ki egyes fokú, citromsárga figyelmeztetést tartós, sűrű köd miatt. A látótávolság csupán pár száz méteres lehet Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében. Péntek estig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A következő napokban reggeli fagyokkal már nem találkozhatunk túl sok helyen, havazás sehol sem várható. Tovább enyhül az idő, sokfelé kora tavaszias idővel búcsúzik az év.

Nem lesz felettünk front

Pénteken nem lesz időjárási front felettünk, viszont a magasban zajló melegedés hatására fáradékonyabbak, aluszékonyabbak, dekoncentráltabbak, bágyadtabbak lehetünk, esetleg migrén is előfordulhat, valamint vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet.

A nyirkosabb tájakon élők körében felerősödhetnek az ízületi panaszok, a szelesebb tájakon élők pedig fejfájást, ingerlékenységet is tapasztalhatnak. A borongósabb, nyirkosabb tájakon alacsony lehet hő- és komfortérzetünk. Réteges öltözet viselése ajánlott, nagy lesz a megfázásveszély.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép:  A ködbe burkolózó Somló-hegy Somlójenő közeléből fotózva 2022. december 7-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)