Elhalasztható a kiskorúak iskolakezdése, mostantól nyújthatók be a kérelmek

GettyImages-1421540823
2022.12.30. 16:40
Mától benyújthatók a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmek; a beadás határideje január 18. – közölte az Oktatási Hivatal (OH).

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a gyermek a szülő kérelmére és az Oktatási Hivatal ezt támogató döntése alapján további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt.

Amennyiben egy szülő valamilyen okból úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, vagy éppen indokolt, hogy még nem tanköteles gyermeke szeptemberben megkezdje az iskolát, az OH-hoz nyújthatja be kérelmét, amelyhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet január 18-ig.

Szükség esetén bevonják a pedagógiai szakszolgálatot

Pénteken nyílt meg a kérelmek beadásának informatikai felülete. Az OH honlapján szintén elérhető a kérelmezést támogató formanyomtatvány, amely valamennyi szükséges adatot tartalmazza, és amelyet a szülők Ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan vagy kinyomtatva, postán is eljuttathatnak a hivatalnak.

Az űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek benyújtását és feldolgozását.

A döntést – szükség esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával – a hatályos jogszabályok alapján az OH hozza meg. A szükséges adatokról és csatolandó dokumentumokról bővebb tájékoztatás olvasható a hivatal honlapján.

Amint arról korábban már beszámoltunk, december 22. (csütörtök) és január 6. (péntek) között zárva tartanak a minisztériumok és a különböző szintű kormányhivatalok – köztük az Oktatási Hivatal is –, a tisztviselőket pedig lényegében kényszerszabadságra küldik.

(Borítókép: Marta Fernandez Jara / Europa Press / Getty Images)