Már ott is lehet bányászni, ahol eddig tiltva volt

2022.12.31. 06:51
Az ásványi-nyersanyagellátás biztosítása érdekében lazítottak a szabályokon.

A pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az ásványi-nyersanyagellátás biztosítása érdekében a kormány módosította az ország egyes kiemelt térségeinek rendezési tervéről szóló kormányrendeletet.

Az eddigi szabályozás szerint az állatok élőhelyei közötti kapcsolatot teremtő úgynevezett ökológiai hálózat ökológiai folyosójának övezetében új célkitermelőhely és külfejtéses művelésű bányatelek nem volt létesíthető, meglévő külfejtéses művelésű bányatelket horizontálisan nem lehetett bővíteni.

A péntek esti új rendelet – mely a ezt a veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján született – , már megengedi, hogy az ilyen övezetben külfejtéses művelésű bányatelek létesítése, a meglévő külfejtéses művelésű bányatelek horizontális bővítése lehetséges a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet szerinti hatásvizsgálat alapján. A meglévő, külfejtéses bányatelek horizontális bővítésével eredeti mérete (felszíni vetülete) azonban továbbra nem változhat.

A másik módosítás az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területeket érinti. Eddig olyan beruházást, amely jelentős hatással lehet valamely kiemelt közösségi jelentőségű fajra élőhely típusra, csak olyan kiemelt fontosságú közérdekből lehet engedélyezni, mint az emberi egészség és élet védelme, a köz biztonságának a fenntartása, valamint a környezet szempontjából kiemelt jelentőségű kedvező hatás elérése.

Az ukrajnai konfliktus veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve a kormány ezt a felsorolást most azzal egészítette ki, hogy kiemelt fontosságú közérdeknek minősül az ország energiaellátásának biztosítása is az olyan terv vagy beruházás esetén, amely a mélyműveléses bányászattal kitermelhető ásványvagyon vagy más energiahordozó, továbbá geotermikus energia kutatására vagy kitermelésére vonatkozik.