Fordulat az év végén, ilyen idővel búcsúzik 2022

DBZOL20180106026
2022.12.31. 05:58
Az év utolsó napján néhol akár tavaszias meleg is lehet, napközben 8 és 16 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat hat megyére adott ki figyelmeztetést sűrű köd miatt. A következő napokban tovább enyhül a levegő.

Szombaton kezdetben elszórtan előfordulhat kisebb eső, délután viszont már szárazabb idő ígérkezik, de csak délen, délnyugaton süthet ki több órára a nap. Északra, északkeletre viszont beragadhat a hajnalra képződő pára, köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, itt szitálás is előfordulhat. Többfelé élénk lehet a déli-délnyugati szél – írja az Időkép.

Hajnalban 0 és 8 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben a tartósabban nyirkos tájakon 3-7,

máshol 8-16 fokra van kilátás, délnyugaton és délen mérhetjük a legmagasabb értékeket.

A következő napokban havazás sehol sem várható. Tovább enyhül az idő, többfelé kora tavaszias időre számíthatunk.

szombat du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton hat megyére adott ki egyes fokú, citromsárga figyelmeztetést tartós, sűrű köd miatt. A látótávolság csupán pár száz méteres lehet

  • Pest,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Heves, 
  • Komárom-Esztergom
  • és Nógrád megyében.

Szombat estig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A melegedés miatt bágyadtak lehetünk

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint nem lesz időjárási front felettünk, viszont melegedés zajlik térségünkben, melynek hatására fáradékonyabbak, aluszékonyabbak, dekoncentráltabbak, bágyadtabbak lehetünk, felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, migrén is előfordulhat, valamint vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet.

A nyirkosabb tájakon élők körében ízületi panaszok fordulhatnak elő, a szelesebb tájakon élők pedig fejfájást, ingerlékenységet is tapasztalhatnak. A borongósabb, nyirkosabb tájakon alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, de a szelesebb tájakon élők komfortérzete is romolhat kissé. 

Réteges öltözet viselése ajánlott, viszont a nyirkosabb, ködösebb tájakon nagy lesz a megfázásveszély, az ott élőknek meleg öltözet viselése javallott.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)