Nyomás alá helyezték, ezért lemondott Hódmezővásárhely jegyzője

2022.02.22. 09:58

További Választás 2022 cikkek

Keddi hatállyal lemondott tisztségéről Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely jegyzője, a jegyzői jogkörben ezentúl Karsai Éva aljegyző jár el – közölte közösségi oldalán a város polgármesteri hivatala.

Márki-Zay Pétert felháborítja, hogy Lázár János és emberei nyomás alá helyezik a hivatalt

A közleményben jelzik, hogy Márki-Zay Péter (MMM–Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester elfogadta a jegyző felmondását. 

A polgármester azonban elmondta: felháborítja az, hogy Lázár János és emberei nyomás alá helyezik a hivatalt. A közgyűlésen is azon háborodott fel a Fidesz-frakció, hogy egyetlen egy olyan ember is bekerült a választási bizottságba, aki nem végletesen lojális a Fideszhez.

A tagcsere egyébként az egyik jelölt egészségügyi állapotra hivatkozó visszalépése miatt történt.

Az önkormányzat közleménye szerint Márki-Zay Péter polgármester soha nem gyakorolt politikai nyomást munkatársaira, jelzi ezt az is, hogy a jelenlegi 13 középvezetőből 10 a város fideszes vezetése idején is a hivatalban dolgozott.

A városvezető reakciójában elmondta: szerinte érthetetlen a választási bizottság összetétele körüli elégedetlenség, hiszen az eredetileg javasolt 3 tag fideszes, a végrehajtó bizottság elnöke az a Szemző Margit ügyvéd lett, aki a Fidesz ügyvédje, és a mondvacsinált okokból tett feljelentéseket követő perekben éppen a fideszeseket védte vele szemben. Az, hogy az egyik javasolt vb-tag a testületi ülés előtt jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottság munkájában, és ezért egy nem fideszes jelöltről szavaztak, nem kellene ennyire kiborítsa Lázár Jánost, hogy a lakájmédiáját vagy a város előző címzetes jegyzőjét uszítsa rá a témára.

A Fidesz szerint Márki-Zay Péter akart manipulálni

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor Tatár Zoltán jegyzőnek, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjének lemondásával „egyértelműen bebizonyosodott”: Márki-Zay Péter és politikai közössége befolyásolni, manipulálni akarta a helyi választás lebonyolításáért felelős testület összetételét és munkáját.

Tatár Zoltán a jogszabályoknak megfelelően javaslatot tett a közgyűlésnek az országgyűlési egyéni választási bizottság tagjaira, majd az eredeti előterjesztését az utolsó pillanatban módosította, és egy köztiszteletben álló tanárnő helyett a választáson jelöltként induló Márki-Zay Péter ügyvédjének lányát javasolta tagnak – írta a Fidesz helyi szervezete.

A közgyűlés ülésén a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője és a vásárhelyi önkormányzat ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke, Gyutay Katalin ki is jelentette, hogy az új tag az ellenzéki összefogás jelöltje – tették hozzá.

„Tatár Zoltán nyilvánvalóan a jelöltként induló Márki-Zay Péter politikai nyomására módosított az eredeti előterjesztésén, a kirobbant botrány hatására pedig beadta a lemondását. Miközben tehát Márki-Zay Péter országosan a választások tisztaságáért aggódik, az egyéni választókerületi választások menetét befolyásolni akarta” – áll a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének közleményében.

(via MTI)