Novák Katalin: Útkereszteződésben élünk, ahol nem elég a fifikás magyar észjárás

D MTI20230101001
2023.01.01. 00:25
Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnöke köszöntötte az országot 2023. január 1-jén. A köztársasági elnök szerint nehéz évet zártunk, és a bizonytalanságtól való félelmünk a közeljövőben sem múlik el nyomtalanul.

„Isten csodája, hogy még áll hazánk!” – kezdte évköszöntő beszédét Petőfi Sándort idézve Novák Katalin köztársasági elnök.

Az államfő elmondta, valamennyien azt szeretnénk, ha az idei esztendő könnyebb lenne, mint amit magunk mögött hagytunk, vagy ha könnyebb nem is, legalább nehezebb ne legyen. Ha mégis nehezebb lesz, akkor legalább tudjuk, hogyan kell megküzdenünk.

Novák Katalin szerint egy új, talán nehezebb esztendőnek nekivágni úgy lenne jó, ha a gondokat minden magyar ember egyszerre letehetné. Ha magunk mögött hagyhatnánk a megélhetésért folytatott küzdelmet, a bizonytalan jövő által okozott aggodalmat, a háborús fenyegetés félelmét.

Van azonban mire építenünk. A nehezedő élet és körülmények közepette sokan megsokszorozzák erőfeszítéseiket, és nem a menekülést választják. Talpon maradnak

– mondta a köztársasági elnök, akinek a beszédét feliratozták, hogy a hallássérültek is könnyen megértsék.

Erős, küzdő, válságálló nemzet a magyar, amelyet kemény fából faragtak. Szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért – jelentette ki az államfő.

A történelem arra is megtanított minket, hogy legnagyobb gyengeségünk a széthúzás, legnagyobb erősségünk az összefogás. Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Most tudunk tenni azért, hogy a legmagányosabbak is érezzék: nincsenek egyedül

– fogalmazott Novák Katalin.

Az összefogás ereje

A köztársasági elnök hozzátette, ha az erősek a gyengék mellé állnak, a fiatalok kinyújtják kezüket az időseknek, a tehetősebbek észreveszik a szerényebben élőket, akkor jól hasznosíthatjuk az elmúlt évtizedben közösen elért eredményeket.

Az államfő kiemelte, akkor nyer értelmet a gazdasági teljesítmény, a magasabb életszínvonal, ha a nehéz idők küszöbén nem saját erődítményeinkbe húzódunk vissza, hanem felelősségünket kiterjesztjük szűk családunkon túlra, a többi magyarra is.

Novák Katalin rámutatott arra, azt várjuk a döntéshozóktól, tegyék könnyebbé ezt a küzdelmet. Legyen szó a gyermeknevelés segítéséről, az áremelkedések mérsékléséről, a fiatalok és nyugdíjasok támogatásáról, a pedagógusok méltó elismeréséről vagy a jó gazdasági döntésekről.

Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk. Kemény fából faragtak minket. Huzatos vidéken, népek útkereszteződésében élünk. Ahol nem elég a tehetség, a fifikás magyar észjárás, a népmesékből ismert leleményesség. Szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért

– mondta Novák Katalin, aki végezetül békét hozó új évet kívánt.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó:  Sándor-palota / MTI)