Több helyen továbbra is veszélyes a levegő minősége

2023.01.02. 10:17
A Dunántúlon javult, de Budapest környékén és északkeleten továbbra is egészségtelen a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a Pest vármegyei Tököl, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyíregyháza és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok levegője.

Egészségtelen Százhalombatta, Budapest, Vác, Salgótarján, Eger és Sajószentpéter levegője, és kifogásolt Debrecené, Miskolcé, Kazincbarcikáé és Szegedé.

Az NNK vasárnapi adatai szerint országszerte sokat javult a levegő minősége, a szálló por miatt azonban továbbra is veszélyes volt a Sajó völgyének három településén. Szombaton már csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter levegője volt veszélyes, míg egy nappal korábban még Miskolcon, valamint a Pest megyei Vácon is az volt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által naponta frissülő Levegőhigiénés Index 2007 óta hiteles információt szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a légszennyezettség milyen egészségkockázatot jelent a különböző csoportok (például a gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi és egyéb, elsősorban szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) számára. Az országos szintű tájékoztatás célja a várható rövid távú egészséghatások bemutatása és tanácsok segítségével az érintett csoportok egészségének védelme.

A Levegőhigiénés Index jelenleg az automata mérőállomásokkal ellátott településekre határozható meg. Ezek az alábbiak: Ajka, Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Kecskemét, Komló, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Oszlár, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Sarród, Sopron, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém.