Változik a Magyar Honvédség alakulatainak csapatneve

D  AS20221215002
2023.01.04. 16:48
Megváltozik a Magyar Honvédség alakulatainak megnevezése a honvédelmi miniszter utasítása értelmében – közölte a honvedelem.hu szerdán.

Azt írták, hogy január 1-jei hatállyal lép életbe a Honvédelmi Minisztérium utasítása, amely tartalmazza a Magyar Honvédség alakulatainak új megnevezését. Az utasítás hatálya a hadrendi számokon túl „a büszkén viselt történelmi nevekre is kiterjed”.

Az újítás kiemelt célja, hogy meg- és újjáteremtsék a magyar katona harcos szellemiségét, aminek legfőbb forrása és éltetője a vérrel írt katonai hagyomány

– írták a névváltoztatások okáról.

Hozzátették: folyamatban van a haderő fejlesztése, de „a legjobb fegyverek sem érnek semmit, ha azokat nem harcos szellemű katonák használják. Éppen ezért a modernizálás és korszerűsítés mellett kiemelt feladat e szellemiség megteremtése is, amelyet a vérrel írt hagyományok éltetnek. E tradíciók fakadhatnak az ország hadtörténelméből, a dicsőséges csatáiból és a sikeres hadvezérek tetteiből, valamint az egyes alakulatok tradícióiból, amelyeket megint csak a megvívott ütközetek, a győzelmek, a vereségek, a talpra állások és az itt szolgálók dicső tettei alkotnak.” 

Egy nagy múltú egységben szolgálni pedig olyan, mintha az örökkévalósággal kerülne kapcsolatba a katona, hiszen amennyiben a harcba induló katona egy olyan alakulat tagja, melynek történetét vérrel írták, biztos lehet abban, hogy bajtársai mindent megtesznek majd érte, hiszen összes elődük is ezt tette, és ennek a hagyománynak felülírhatatlan parancsoló ereje van

– olvasható a honvedelem.hu-n.

Ezután megjegyezték, hogy a XX. századi történelem miatt a honvédség még mindig nem rendelkezik „saját történelmi általános és csapathagyomány-rendszerrel, amely szilárd morális értékrendként szolgál a katonák számára”. Ezt is hivatott orvosolni az, hogy most változtatnak az alakulatok elnevezésén, és a jövőben a hadrendi számot megelőzi az alakulat névadójának neve. 

„A név- és számválasztás hátterében az a megfontolás állt, hogy a hadrendi számnak egy előző, dicső harcoló alakulatra kell utalnia, a névadónak pedig egyértelműen magyar katonahőst kell választani. Ilyen például a korábbi MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred új elnevezése: MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred” – írták.

Ezek mellett több másik, márciustól életbe lépő változás is megtalálható a honvedelem.hu honlapján. Ezek az alábbiak

  • A Magyar Honvédség Parancsnokságának jogutódszervezete a Honvéd Vezérkar lesz.
  • A Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnoksága alá tartozik az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár (Debrecen), az MH Klapka György 1. Páncélosdandár (Tata), az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár (Hódmezővásárhely), az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred (Debrecen), az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred (Szentes), az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred (Székesfehérvár), valamint az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred (Budapest).
  • A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság alá tartozik az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár.
  • A Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság alá tartozik az MH 47. Bázisrepülőtér, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, valamint az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred.
  • A Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság alá tartozik az MH 1. Területvédelmi Ezred, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, az MH 3. Területvédelmi Ezred, az MH 4. Területvédelmi Ezred, az MH 5. Területvédelmi Ezred, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, az MH 7. Területvédelmi Ezred, az MH Anyagellátó Raktárbázis, az MH Lahner György 2. Ellátóezred, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság, az MH Geoinformációs Szolgálat, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság és az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság.
  • Az MH Kiberműveleti Parancsnokság alá tartozik az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság alá pedig az MH Altiszti Akadémia, az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Béketámogató Kiképző Központ.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)