Harmincezer forintos címletű emlékérmével emlékeznek meg Petőfi Sándorról

2023.01.04. 18:00
A Magyar Nemzeti Bank összesen 24 emlékérmét bocsát ki 2023-ban – derült ki egy nemrég közzétett tájékoztatóból.

Azt írták, hogy ezeket az érméket összesen 14 különböző tematikában bocsátják ki. Az első érmét január 23-án, a Himnusz megírásának 200 éves évfordulója alkalmából bocsátják ki, ebből egy ezüst- és egy színesfém érme is készül.

TÖBB EMLÉKÉRMÉT KAP EZENKÍVÜL A SZINTÉN 200 ÉVE SZÜLETETT PETŐFI SÁNDOR IS.

Ezek között lesz egy 30 ezer forint névértékű ezüstérme, valamint egy 7500 forint értékű színesfém emlékérme is. 

Neumann János, Erdős Pál és Raoul Bott matematikusokról, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályról, a Hortobágyi Nemzeti Parkról, a 75 éve alapított Országos Mentőszolgálatról, a 300 éve alapított Magyar Nemzeti Levéltárról, a budai Lovardáról, a pákozdi Katonai Emlékparkról, A só című magyar népmeséről és az erdélyi kopó kutyafajtáról is lesz emlékérme, valamint

lesz egy 500 000 forint névértékű aranypénz is.

Ez utóbbit I. András király emlékére, a korábban megkezdett „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából”-sorozat részeként bocsátják ki.

Az MNB közleményében megtekinthető az összes emlékérme látványterve és adata, de megjegyezték azt is, hogy mindezek még változhatnak, a végleges adatok az érmék kibocsátása előtt kiadott MNB elnöki rendeletben lesznek elérhetők. Az MNB tavaly is számos emlékérmét bocsátott ki, aranypénzt akkor II. András aranybullája, valamint Hunyadi János kapott.