Medián: Morzsolódik a Fidesz támogatottsága, de nem tud előrelépni az ellenzék

MG 9875
2023.01.04. 11:15
A Medián közvélemény-kutatása szerint csökken a kormánypártok támogatottsága, de valószínűleg nem elpártolásról, hanem elbizonytalanodásról van szó.

A Medián számai azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP szavazói lemorzsolódnak, a teljes szavazókorú népességben mért veszteség háromnegyed év alatt 16 százalékpont. Ugyanakkor azt feltételezik, hogy a kormánypártok támogatottságának csökkenése mögött nem elpártolás, hanem elbizonytalanodás feltételezhető.

Decemberben ugyanannyival nőtt a párt nélküli szavazók aránya, mint amennyivel a Fidesz visszaesett. A HVG-nek készített kutatásból az is kiderül, hogy az ellenzék nem tud előrelépni, a 2022-es választáson közösen indult hat párt összesített szavazataránya a szavazókorú népesség körében 21 százalék, szemben a Fidesz–KDNP 32 százalékával.

A választani tudó biztos szavazóknál decemberben 50 százalékon állt a Fidesz. A Demokratikus Koalíciót 12, a Mi Hazánkat 8, a Momentumot 8, a Kutyapártot 7, a Jobbikot 5, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat 3, A Nép Pártjánt 2, az MSZP-t 2, az LMP-t 2, a Párbeszédet 1 százalékra mérték – olvasható a lap által közzétett kutatásban.

Decemberben évértékelő páros interjút készítettünk Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet vezetőjével, valamint Horn Gáborral, a Republikon Intézet vezetőjével, akiket arról is kérdeztünk, hogy mire számíthatunk 2023-ban a magyar közéletben.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)