Egekben a tandíjak, pláne Budapesten

BFALU20220903111
2023.01.06. 06:47
Több felsőoktatási intézmény is úgy döntött, emel az önköltséges képzések árain. A gazdasági szakokat például jóval drágábban hirdetik, mint tavaly ilyenkor, míg a bölcsész-, a mérnöki, az informatikai és az orvosi képzések tandíja nem változott – adta hírül az eduline.


A legnagyobb mértékben a nagyon népszerű gazdasági szakok tandíjai emelkedtek tavaly óta. A gazdaságtudományi szakokra tavaly több mint 28 ezren jelentkeztek, sokan közülük az önköltség fizetését is vállalják, de ez idén jóval többe kerül, mint korábban. Van olyan vidéki egyetem, amely 25 ezer forinttal emelt a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szak tandíján, egy másik, de hasonló képzéseket indító budapesti felsőoktatási intézmény pedig 80 ezer forinttal kerül többe félévente, mint 2022 szeptemberében. 

Jellemzőbb azonban a 40-50 ezer forintos áremelkedés – mind Budapesten, mind vidéken –, ami a hét féléves képzéseken tanulók számára a diploma megszerzéséig 300-350 ezer forintos plusz anyagi terhet jelent – írja az eduline.

Budapest drágább

Az évről évre több mint tízezer felvételizőt vonzó gazdálkodási és menedzsment szakot például 

a legnagyobb budapesti egyetemek a 2023-as felvételin 280 és 550 ezer forint közötti féléves tandíjjal hirdetik, míg a vidéki tudományegyetemeken 225 és 350 ezer forint közötti önköltséget szabtak meg.

A legkisebb főiskolák és egyetemek közül több ugyanakkor 200 ezer forint körüli tandíjat kér az ősszel kezdő hallgatóktól.

Drágult a jogászképzés is

A jogászképzések egy része is drágább, mint tavaly – igaz, közel sem olyan mértékben emelkedtek az árak, mint a legnépszerűbb gazdasági alapszakokon. A három budapesti jogi karon – az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen – változatlanok az árak, a vidéki egyetemeken viszont 10-15 ezer forinttal kell majd többet fizetniük egy szemeszterért a 2023. szeptemberben beiratkozóknak, mint azoknak, akik korábban kezdték az egyetemet. Igaz, azok tandíja még így is 270 és 300 ezer forint között mozog, ami teljesen átlagos önkötlségnek számít a magyar felsőoktatásban.

A gazdasági szakok áremelkedésével ellentétben a legnépszerűbb bölcsész- és társadalomtudományi képzések árai a legtöbb egyetemen nem emelkednek. A budapesti intézményekben ősztől is a tavalyi árakon indulnak az anglisztika, a pszichológia, valamint a kommunikáció- és médiatudomány képzések.

Nem változnak az árak a budapesti egyetemek informatikai és mérnöki képzésein sem, de a pedagógusképzések és az egyébként is a legdrágább – félévente 1 millió 350 ezer forintba kerülő – orvosi és fogorvosi képzések díjai sem lesznek magasabbak.

A 2023-as tandíjakról bővebben itt olvashatnak.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)