Varga Judit: Jó az együttműködés az Európai Unióval

DSC8837
2023.01.06. 17:32
Az igazságügyi miniszter úgy véli, sikerült elérni a kitűzött célt az egyezséggel. A politikus szerint fel kéne pörgetni a közösség bővítését, és szülővárosa, Miskolc is fejlődni fog.

Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unióval kötött egyezségről úgy gondolja, hogy a kitűzött célt sikerült elérni. Aláírtuk a helyreállítási tervet, a bizottság pedig jóváhagyta az operatív programokat, így jöhetnek az uniós források. A bizottságnak még akadt pár kérése, melyeket március végéig végrehajtunk − mondta el a politikus a BOON Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportálon. 

A miniszter szerint a konstruktív párbeszéd továbbra is fennáll, jó az együttműködés. Végig ez jellemezte a tárgyalásokat is. Ők összeírták a javaslataikat, mi tisztáztuk, hogy miből nem engedünk, és kötöttünk egy kompromisszumot a vállalásokról. Ők pedig elfogadták a lépéseinket.

A kondicionalitási eljárás nagyon jól leplezte le a háttérben megbúvó rossz szándékokat. Választóvonalat húzott azok között, akik politikai zsarolóeszközként próbálták azt alkalmazni, és azok között, akik valódi párbeszédre törekedtek. Azt se felejtsük el azért, hogy egy több mint 12 éve tartó szappanopera lezárását láthatjuk most. Kezdődött Tavaressel, folytatódott Sargentinivel, jogállamisági aggályokkal, 7-es cikkelyes eljárással. Több mint 10 éven keresztül senki, semmilyen fórumon nem tudta elmondani, hogy konkrétan mi a problémája, de jól jött a baloldalnak, hogy van mivel támadnia a legerősebb keresztény-konzervatív kormányt Európában. Az igazságtalansággal szemben mindig fel fogjuk venni a kesztyűt

− fogalmazott. 

Varga Judit elmondása szerint az Európai Unió bővítése létkérdés nemcsak Magyarország, de egész Európa számára is, ezért mi követeljük a leghangosabban, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb a közösség tagjává váljanak. De ugyanebből a megfontolásból álltunk ki Románia és Bulgária schengeni felvétele mellett is. Ukrajnáról pedig érdemes elmondani, hogy tavasszal Magyarország az elsők között támogatta tagjelölti státuszát.

Kiemelt projektként tekint a diósgyőri vár rekonstrukciójára

A miskolci születésű miniszter közölte, hogy a kormány kiemelt projektként tekint a diósgyőri vár rekonstrukciójára. A projektet régóta követi figyelemmel Kiss János fideszes képviselő, aki „elkötelezett Diósgyőrért, és remekül tudja becsatornázni a miskolciak akaratát kormányzati szinten is”. Elmondása szerint, mivel 

Jánost régóta ismerem, tudom milyen eltökélt, biztos vagyok benne, hogy meglesznek a források a vár rekonstrukciójának befejezésére.

Varga Judit a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnökeként arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy többé nem szükséges nyelvvizsgával rendelkezni a diplomaszerzésért, elmondta, hogy a nyelvtudásnak kiemelt jelentősége van. Nemcsak azért, mert egyre több angol nyelvű alap- és mesterképzés elérhető a Miskolci Egyetemen, hanem azért is, mert nemzetközi környezetben tanulhatnak a hallgatók. A hallgatók idegennyelv-ismerete kiemelten fontos. A hallgatóknak a szaknyelvet tudniuk kell használniuk már a képzési idő alatt is.

(Borítókép: Varga Judit 2022. december 19-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)