Nagy veszélyekről beszélt a budapesti amerikai nagykövet

2023.01.07. 14:44
David Pressman amerikai nagykövet a Szent Korona visszajuttatásának 45. évfordulóján a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban mondott beszédében a történelem mellett napjainkról, valamint az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatáról is beszélt.

„Ezt az ezeréves, felbecsülhetetlen értékű, aranyból készített és ékkövekkel díszített műalkotást egy egyszerű fekete táskába rejtették bátor, hazaszerető magyarok, és kicsempészték az országból, majd egy magyar ezredes átadta egy amerikai ezredesnek” – idézte fel a múltat David Pressman, hozzátéve:

Még most is, 77 évvel az után, hogy a koronát rábízták az Egyesült Államokra, a korabeli fénykép üzenete erős és érzelmeket kiváltó. Egy kép, amelyen az ezeréves műalkotást rejtő fekete táskát az egyik ország katonája biztonságba helyezi egy másik ország katonájánál, akivel nemrég még harcban állt.

A nagykövet szerint „bár kormányaink összecsaptak annak idején, a magyar emberek barátot láttak az Egyesült Államokban. Egy népet láttak, amelyre rábízhatják az egyik legfontosabb és legjelentőségteljesebb kincsüket”.

David Pressman azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok megvédte a magyar Szent Koronát, majd „1978-ban Jimmy Carter elnök hozta meg azt a nehéz és ellentmondásos döntést, hogy az Egyesült Államok visszaadja a koronát a magyar népnek. Persze ekkor Magyarország még a Szovjetunió gombnyomása alatt létezett. Voltak az amerikai kormányban vezetők, akik úgy gondolták, hogy a koronát nem kellene visszaadni addig, amíg a szovjet elnyomás béklyóját teljesen és végleg le nem dobták magukról a magyarok”, viszont Carter, Cyrus Vance külügyminiszter és más tanácsadók, „beleértve egy Joe Biden nevű fiatal szenátort”, máshogy gondolták.

Még több mint egy évtized kellett Magyarországnak ahhoz, hogy végleg elszakadjon a Szovjetuniótól, de a végére egyértelművé vált, hogy egy ilyen rendszer bukásra van ítélve. Meg is bukott, és mindig meg fog bukni, mert nem az emberek érdekeit képviseli, hanem csak egymaroknyi ember hatalmának megszilárdítását keresi. Egy életformát erőltet a népre, akik csak attól a vágytól égnek, hogy szabadok lehessenek

– fogalmazott a nagykövet, aki úgy gondolja, a demokráciát nem vehetjük készpénznek, „és nem kerülheti el a figyelmemet természetesen, hogy ma este egy uralkodó koronája emlékeztet csípősen erre az alapvető valóságra”.

David Pressman hangsúlyozta: „az Egyesült Államok nagyra becsüli, hogy tehetett a koronáért. Nagyra becsüli, hogy tehetett Mindszenty József bíborosért. És nagyra becsüli, hogy ma tehet Magyarországért. Ez az, amit a barátok tesznek”.

„Vlagyimir Putyin egy maradvány a múltból”, de veszélyes napokat élünk

Az amerikai nagykövet szerint Vlagyimir Putyin „egy maradvány abból a múltból, amelyet a világ nagy része megpróbált meghaladni. Egy kisszerű ember, aki csak félelmen és megfélemlítésen keresztül képes vezetni. Azt gondolta, hogy az ukrán emberek meghajolnak még egyszer egy szovjet típusú uralkodó előtt, de tévedett. Az ukránok, csakúgy, mint évtizedekkel ezelőtt a magyarok, már döntöttek. Már felvázolták az útjukat, és ebben nem szerepelt a visszatérés egy elromlott, csalárd rendszerhez, amely már oly sok időn át tönkretette őket”.

David Pressman úgy látja, mindenkinek döntenie kell, hogy milyen utat választ ebben a viharos időszakban. „Kik a barátaink? Kihez fordulunk a nehézségek idején, amikor azokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk?”

Az Egyesült Államok és Magyarország barátok és szövetségesek hosszú idő óta. Ott voltunk egymásnak elég sötét időszakokban. És bár esetenként lehetnek zordabb hullámok a tengeren, és a jelenlegi hullámok igencsak veszélyesnek látszanak, biztos vagyok benne, hogy ha megpróbáljuk, akkor együtt megbirkózunk velük

– vélekedett a nagykövet.