Hiába a drágább jegyek, fürdőbezárások jöhetnek

DBZOL20210501010
2023.01.07. 13:34
A téli szünet hozott néhány kiemelkedő napot a magyarországi fürdőknek, de az igazságra a január 9-ét követő időszakig kell várni. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint az emelkedő jegyárak sem kompenzálják a megnövekedett kiadásokat, fürdőbezárások jöhetnek.

A 2022. végi és 2023. eleji iskolai szünet, valamint az országos közigazgatási szünet több telt házas napot és kiemelkedő forgalmat hozott sok fürdőnek, de „az igazság pillanata” csak január 9-e után jöhet el, ekkor derül ki, hogy a strandszezon előtti időszakban milyen belföldi és külföldi forgalomra számíthatnak a létesítmények – vélekedett Balogh Zoltán.

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Világgazdaságnak arról is beszélt, krónikus probléma, hogy a folyamatosan emelkedő költségszintet sem a nyári, sem az újabb, 10-12 százalékos jegyáremelésekkel nem lehetett kompenzálni, a veszteségeket a korábbi évek megtakarításából finanszírozzák a fürdők.

A nyitva maradó fürdőkben tesztidőszak jöhet, további fokozatos áremelésekkel próbálhatják kipuhatolni, hogy hol van az a lélektani határ, ameddig jobban emelkedik a bevétel a drágább jegyeknek köszönhetően, mint amennyit veszítenek a csökkenő vendégszám miatt.

Budapesten 30 százalékos drágulást is láthatunk, de az elsődleges célközönségnek számító külföldieket ez nem riasztja el, Nyugat-Európában a fővárosiakhoz hasonló árak átlagosnak számítanak. A belföldi vendégek pedig az éves Zsigmondy Klubkártyával továbbra is kedvező áron látogathatják a három budapesti történelmi gyógyfürdőt, a Széchenyit, a Gellértet és a Rudast.

Átmeneti bezárásra készülnek

Balogh Zoltán elmondta azt is, hogy a fürdők működési költsége minimum 45 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, miközben a vendégek száma 20 százalékkal még mindig elmarad a koronavírus-járvány előtti időszaktól.

A fürdőbezárási hullámot 2022-ben sikerült elkerülni, idén erre kevesebb az esély, mert a SZÉP-kártyák zsebeit összenyitó rendeleten kívül a fürdőágazat gyakorlatilag kimaradt a turisztikai mentőcsomagból.

A szövetség főtitkára szerint több fürdő készül átmeneti bezárásra, köztük nagy létesítmények is, „ami azért is nagyon veszélyes, mert munkahelymegtartó támogatás híján nem sokáig tudják elkerülni az elbocsátásokat, és nem lesz kivel újranyitni”.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)