Budapestre ért a „Tudásmenet”, újabb oktatási tüntetés volt

PAP 7854
2023.01.07. 17:13 Módosítva: 2023.01.07. 18:34
Hétfőn indult a „Tudásmenet” Miskolcról, ma a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt tüntettek. A helyszínen követtük az eseményeket.

„Január 7-én, szombaton 5 órára tüntetést hirdetünk meg, hogy megünnepeljük a Tudásmenet Budapestre érkezését, és hogy megmutassuk: 2022 csak a kezdete volt az oktatási mozgalomnak” – jelentették be a szervezők a Facebook-esemény leírásában. A menet hétfőn indult Miskolcról.

A demonstrációt a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt tartották, a felszólalók:

  • A tüntetés háziasszonya: Berta Beáta (Tanítanék, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára)
  • Szűcs Tamás (PDSZ) és Totyik Tamás vagy Gosztonyi Gábor (PSZ)
  • Strbka Anna, diák, (EDF) és Rácz Béla, roma közösségszervező, aktivista, szülő
  • Felföldi Zsombor, diák (ADOM) és Rábai János, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Karinthy Gimnáziumból)
  • Bosák Levente, tanár (Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, polgári engedetlen, még állásban) és Tölgyfa Gergely, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Pécsi Művészeti Gimnáziumból)
  • Simkó Edit, tanár (polgári engedetlen, benyújtotta felmondását)
  • Pilz Olivér, tanár (Tanítanék, Miskolci Herman Ottó Gimnázium – még állásban) és Törley Katalin, tanár (Tanítanék, polgári engedetlenség miatt kirúgott a Kölcsey Gimnáziumból)

Elkezdődött, Pintér Sándorral léptek a színpadra 

Helyszíni tudósítónk jelenti, hogy a tüntetők a Munkácsy Mihály utcában felállított színpad előtt már várják az első felszólalót. A demonstráció méretét nehéz megbecsülni, ugyanis a szűk utcában betömörültek az emberek, de nagyjából több százan lehetnek.

Először az esemény házigazdája, a pedagógus Berta Beáta lépett a színpadra,

méghozzá egy papírból készült, pintér Sándort ábrázoló figura társaságában.

Öten vállalták, hogy végigsétálják a Tudásmeneten a Miskolc–Budapest távolságot, és Berta Beáta után ők mentek fel a színpadra. A PSZ részéről Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, valamint a PDSZ-től Szűcs Tamás képviseltette magát. Többek között arról beszéltek, hogy szabad, gyermekbarát, független oktatást szeretnének, és bíznak abban, hogy a szeretet rést ütött „a félelem és hallgatás falán”.

Elmondták azt is, hogy amit a 2022-es év nem oldott meg, azt majd idén megoldják, „úgyhogy készüljetek, mert folytatjuk”.

Folytatjuk, folytatjuk!

– skandálták erre válaszul a tüntetők, majd a meneten részt vevőknek a „Szép volt, fiúk!” rigmussal mondtak köszönetet azért, hogy eljöttek. 

A romák oktatása, a szegregáció is szóba került 

Ezután Rácz Béla roma közösségszervező lépett a színpadra, aki hangsúlyozta: csak egy Magyarország létezik, csak együtt tudják megüzenni a hatalomnak, hogy ők együtt képezik Magyarország részét. „Csakis együtt!” – skandálták erre a tüntetők.

Strbka Anna diák arról beszélt, hogy az oktatás nemzeti ügy. Azt is elmondta: olyan országban szeretne élni, ahol fel sem merül, hogy valaki szeretne-e romákkal egy iskolában tanulni. 

Sok, budapesti elitiskolába járó társam meglepődik azon, hogy ebben az országban létezik ilyen mértékű szegregáció

– mondta a diák. 

Rácz Béla kitért arra is, hogy a szegény és roma gyermekek egyetlen kitörési pontja az oktatás, ez pedig a tanárokon és a szülőkön is múlik, nem feltétlenül a kormányzaton. „Le tudják-e küzdeni a külön oktatás falait?” – mondta, utalva arra, hogy ez a romák egyik legnagyobb kérdése napjainkban. 

A beszédek közben a színpad egyik oldalánál a szervezők arra hívták fel a résztvevők figyelmét, hogy egy közlekedőfolyosót szabadon kell hagyni az utcában.

Zene, ülősztrájk, radikalizmus

A beszédek sorát zenével törték meg: a korábbi tüntetésekről már ismert, Mi vagyunk a grund! című dalra kezdtek rá a tüntetők. Közben az is kiderült, hogy január 30-ra ülősztrájkot hirdetnek.

Berta Beáta ezután a belügyminisztériumi számokra hivatkozva elmondta, hogy eddig több mint kétezer tanár élt a polgári engedetlenség eszközével. Ezzel az indokkal 14 pedagógust bocsátottak el állásából.

Rábai János, az egyik menesztett tanár fel is ment a színpadra. Pintér Sándornak üzenve elmondta: nem kell aljas, manipulatív képet festeni a diákokról. Kijelentette azt is, hogy

Pintér Sándor rendőrállamot szervez a rendőrállamban, ezt úgy fogják hívni, hogy Magyarország iskolái.

Szerinte börtönné alakítják az iskolákat. „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” – skandálta erre a a tömeg.

Ezután Felföldi Zsombor, az ADOM Diákmozgalom tagja beszélt, és azt mondta: úgy látja, Pintér Sándor nincs tisztában azzal, hogy az oktatásban nem robotok, hanem emberek dolgoznak, majd azt is hozzátette, hogy a kormány szerinte csak a radikális lépésekből ért, így ezekre van szükség. 

A kormányt arra kérte, térjenek vissza a valóságba, és vegyék észre például a tanárhiány és az iskolák állapotát. Beszéde végén a tüntetőkkel közösen skandálta, hogy „folytatjuk”.

Törvénytisztelő, mégis törvényszegő

A következő, színpadra lépő pedagógus, Bosák Levente polgári engedetlen, törvénytisztelő és mégis törvényszegő állampolgárként mutatta be magát. A pécsi tanár azt mondta, hogy ő maga reménytelenül optimista, és arról is beszélt, hogy a demonstrálóknak ki kell dolgozniuk a szakmai ajánlatukat, helyi közösséget kell építeniük, és hálózatosodniuk kell.

K*rvára elegem van

– kezdte beszédét Simkó Edit tanár, aki már benyújtotta felmondását. Hangsúlyozta: negligálást, retorziót, fenyegetést kaptak a kormánytól, és a sajtóértesülésekben szereplő, a pedagógusokra vonatkozóan tervezett új minősítési rendszer szerinte csak arra alkalmas, hogy fenyegessen, büntessen, és pénzt vonjon el.

Leszögezte: az oktatás nemzeti ügy, távlatokban kell gondolkodni, de ma nincsenek államférfiak az országban, csak kicsinyes „fajankók és fajankák”.

Egy másik tanár, Pilz Olivér buzdítására „Szentgotthárd, Szentgotthárd!” rigmusba kezdtek a tüntetők, a város egyik iskolájában 29 tanár kezd polgári engedetlenségbe. Kiemelte azt is: fontos, hogy folytassák a küzdelmet. 

„Bántalmazó kapcsolat” 

Utána Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium menesztett tanára beszélt arról, hogy szerinte a NER egyik alappillére a felelősség áthárítása, és a NER a nemzetet rombolja. Pintér Sándorra kitérve elmondta:

ha a belügyminiszter saját bevallása szerint sem ért az oktatáshoz, akkor el sem kellett volna vállalnia a feladatot, vagy le kellene mondania.

Hozzátette: a pedagóguslét ma olyan, mint egy bántalmazó kapcsolatot eltűrni.

A tüntetés végén a felszólalók közösen álltak színpadra (a papírból készült Pintér Sándorral együtt), és a Mi vagyunk a grund! című dallal lezárták a demonstrációt. A tüntetés hivatalos zárása után a demonstrálók többsége rögtön elhagyta a helyszínt, fél 7 körül már csak néhányan beszélgettek kisebb csoportokban – jelentette helyszíni tudósítónk. 

2022-ben több oktatásügyi sztrájk és demonstráció is volt, ezeket, valamint a kormány pedagógusbér-emelési terveit év végi cikkünkben foglaltuk össze. Arról, hogy 2023-ban mi várható, itt írtunk.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)