Póta György: Amikor már a fél ország beteg, nem segít az oltás

2023.01.09. 16:17
Póta György házi gyermekorvos szerint jelenleg nincs influenzajárvány, az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy folyamatosan emelkedik az esetszám. Hozzátette: az RSV is terjed a gyermekek között, ami korábban csak a koraszülött, éretlen tüdejű csecsemőknél okozott súlyos tüneteket.

Póta György figyelmeztetett, hogy amikor már „a fél ország beteg lesz”, nem fog segíteni az oltás, ezért érdemes már most beadatni az influenza elleni vakcinát. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy jelenleg nincs influenzajárvány, igaz, az esetszám növekvő tendenciát mutat.

Kiemelte, hogy az RSV is terjed a gyermekek között. 

A vírus korábban csak a koraszülött, éretlen tüdejű csecsemőknél okozott súlyos tüneteket, most viszont már az egészséges újszülötteket is megbetegítheti.

A gyermekorvos tájékoztatása szerint a vírusfertőzésnek fejfájás, láz, gyengeség vagy izomfájdalom lehet a legfőbb tünete.

Ha valaki ilyet észlel, pihenjen, csak lázcsillapítóra és C-vitaminra van ilyenkor szükség

– nyilatkozta Póta György az ATV-nek.

Hozzátette: eddig az átlagos gyógyulás ilyen betegségeknél egy hét, tíz nap volt, most viszont elhúzódhatnak akár két-három hétig is.

Az új ügyeleti rendszert szakmailag helyesnek tartja, de hátrányai is lehetnek

A szakembert megkérdezték az ügyeleti rendszert érintő szabályváltozásokról is. Szerinte egy párhuzamos rendszer alakul ki, amely szakmailag helyes. Emlékeztetett arra, hogy eddig vegyes ügyeletek működtek, ami sok problémát szült, és komoly megpróbáltatást jelentett a szakembereknek, mert olyan eseteket is el kellett látniuk, amilyenekkel korábban lehet, hogy nem is foglalkoztak.

Az új rendszer arra jó, hogy ahol eddig nem volt ügyelet, ott most ez megoldódik, de sokat kell majd utazni az orvoshoz, ez sokakat kényelmetlen helyzetbe hoz

– mondta a gyermekorvos.

Póta György meglátása szerint az új szisztéma előidézheti azt is, hogy az ország számos részén megszűnnek a délután 4 óra utáni rendelések, amit meglehetősen kényelmetlennek tart, mert így sokan munkaidőn kívül csak ügyeletre tudnak majd menni a problémájukkal.