LMP: A természeti kincsek nem áldozhatók fel a kínai befektetők érdekében

2023.01.10. 11:38
Az LMP önfeladásnak tartja, hogy a kormányzat akkumulátorgyártó nagyhatalommá tenné az országot. Ahogy más településeké sem, úgy Debrecen víz- és természeti kincsei sem áldozhatók fel a kínai befektetők érdekében – jelentette ki online sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: az akkugyártó üzemeknek hatalmas a víz- és energiaszükséglete, emellett jelentős infrastruktúra-fejlesztést igényelnek, amelyet az adófizetőknek kell állniuk.

A politikus idézte Palkovics László korábbi technológiai minisztert, aki szerint az ilyen üzem „minden, csak nem környezetbarát”. A gyártás jelentős zajterheléssel jár, a dolgozók és a termékek szállítása pedig az úthálózatra ró nagy terhet – sorolta a problémákat Keresztes László Lóránt.

Szólt arról is, hogy az ilyen gyárakban nincs garancia a keletkező szennyvíz megtisztítására, és az üzemek jellemzően nem a környék munkavállalóit alkalmazzák, hanem idegen munkaerőt.

A kormány ráadásul a helyiek véleményének meghallgatása nélkül kezd bele az akkumulátorgyárak létesítésébe, ahogy tette ezt Debrecenben is, pedig egy ilyen horderejű döntés nem hozható meg a helyiek akaratával szemben – mondta az LMP-s képviselő.

Hozzátette, a kormányban nem bízhatnak a debreceniek sem, hiszen ahogy Gödön is látszott: ha a kabinet különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a gyárat, akkor a helyi közösségnek még az adóbevételeiről is le kell mondania.

Botrány a közmeghallgatáson

Mint megírtuk, pfujolás és kiabálás zavarta meg azt a debreceni lakossági fórumot, ahol a város mellett építkező CATL akkumulátorgyár és annak képviselői szerettek volna bemutatkozni. A január 9-ei fórumon a helyi kötődésű Debreciner online hírportál is jelen volt, melyről felvételt is készített.

Ennek tanúsága szerint a gyár képviselője néhány alapadatot igyekszik elmondani a céggel kapcsolatban, a jelenlévők egy része viszont többször is belefojtja a szót, hol bekiabálással, hol tapssal, hol pedig pfujolással.