A debreceni akkumulátorgyár felfüggesztését javasolja a helyi Civil Fórum

B  OB20220629013
2023.01.11. 16:29
A debreceni déli ipari övezetben felépíteni tervezett kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a városvezetésnek a Civil Fórum Debrecen Egyesület – jelentette be a szervezet elnöke, önkormányzati képviselője szerdán. Gondola Zsolt Zoárd azt mondta, az eddigi felmérések és a városban uralkodó közhangulat arra utal, hogy a lakosság többsége ellenzi a veszélyesnek ítélt üzem megvalósítását.

A szervezet elnöke elmondta, hogy eddig 4600 embert kérdeztek meg, 72 százalékuk nem akarja az akkumulátorgyárat, egy helyi internetes szavazáson a megnyilvánulók háromnegyede utasította el az építkezést, az önkormányzat által rendezett hétfői lakossági fórumon pedig több mint nyolcszáz ember hangos véleménynyilvánítással utasította el a beruházást.

Ezek alapján azt javasolják a városvezetésnek: függesszék fel a beruházás előkészítését mindaddig, amíg további lakossági fórumokkal, társadalmi konzultációkkal vagy helyi népszavazással tájékozódnak a debreceniek álláspontjáról, és annak ismeretében döntenek a beruházás folytatásáról vagy teljes leállításáról – mondta Gondola Zsolt Zoárd.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület úgy ítéli meg, ha tovább folytatódik a beruházás, lokális politikai krízis felé sodródunk, hiszen nem kell ahhoz jövőbe látónak lenni, hogy érzékeljük, ebből még baj lesz a helyi közösségek szintjén is

– jegyezte meg.

Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere és a hétfő esti fórumon jelen lévő katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, vízügyi és biztonsági szakértők egyértelművé tették: a tervezett beruházás minden tekintetben megfelel a legszigorúbb hatósági előírásoknak, „a CATL debreceni beruházása nem jelent sem egyéni, sem társadalmi kockázatot”. Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal is tart majd közmeghallgatást január 20-án a leendő gyár környezethasználati engedélyezési eljárása keretében.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára tavaly augusztus 12-én jelentette be, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy háromezer milliárd forint értékben.

Botrány a közmeghallgatáson

Mint megírtuk, pfujolás és kiabálás zavarta meg azt a debreceni lakossági fórumot, ahol a város mellett építkező CATL akkumulátorgyár és annak képviselői szerettek volna bemutatkozni. A január 9-i fórumon a helyi kötődésű Debreciner online hírportál is jelen volt, az eseménytől felvételt is készített.

Ennek tanúsága szerint a gyár képviselője néhány alapadatot igyekszik elmondani a céggel kapcsolatban, a jelenlévők egy része viszont többször is belefojtja a szót, hol bekiabálással, hol tapssal, hol pedig pfujolással.

(Borítókép: Debrecen ipari parkja. Fotó: Oláh Tibor / MTI)