Elmaradt a várt béremelés, felháborodtak a mentődolgozók

HNT 0144
2023.01.11. 12:18
A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) szerint nem valósult meg a béremelés, amelyet a kormány korábban megígért.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy egy új rendelet értelmében az ápolók és az orvosok bére is emelkedik. A szabályozásban kétütemű béremelést határoztak meg: először 2023. július 1-jén, majd 2024. március 1-jén is nőnek a bérek. 

Mindemellett most a MOMSZ azt kérte számon a kormányon, hogy a rendelet értelmében nem valósult meg „az egészségügyi szakdolgozók által várt béremelés 2023 januárjában”. 

„A döntéshozók által kitűzött 37 százalékos orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha: 21 százalékra csökkent. A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmarad” – írták, majd azt is felrótták a közleményben, hogy 

a munkavállalók többsége a sajtóból értesült az elkeserítő tényekről!

Hozzátették azt is, hogy a mostani inflációs környezetben egyre nagyobb terhet jelent az egészségügyi dolgozóknak a mindennapi költségek fedezése, és az egészségügyi dolgozóknak „a jelentős túlóra teljesítése és másod-harmad állás létesítése életük szerves részévé vált”.

Amennyiben a döntéshozók célja az, hogy a jelenleg is elégtelen humánerőforrás-helyzetet tovább rontsák, akkor jó úton járnak 

– írták a közleményben.

A kormány máshogy látja

Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára ezzel szemben azt hangsúlyozta korábban, a rendelet aláírásakor, hogy 2023-ban, az első ütemében csaknem 50 milliárd forintot biztosítanak a béremelésekre a költségvetésből. 

Az ápolói béremelés eredményeként a kormány tervei szerint 2024. március 1-jére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlagalapbér 37 százalékát – mondta az államtitkár arról, amit most a MOMSZ kifogásolt. 

A szakértők már tavaly is beszéltek arról, hogy egyre több egészségügyi szakdolgozó hagyja ott a pályát, és emiatt akár az egészségügy is összeomolhat, ezért lenne fontos a mielőbbi béremelés.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)