Újra megszólalt Navracsics Tibor az Erasmus-botrány ügyében

KARL2236
2023.01.11. 18:13
Navracsics Tibor levélben fordul Johannes Hahnhoz, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosához és Mariya Gabrielhez, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosához, hogy további tájékoztatást kérjen: mi a problémájuk pontosan, és milyen megoldást javasolnak Erasmus-ügyben.

Nem fedi a valóságot az Európai Bizottságnak az a vádja, hogy a kuratóriumok kézi vezérléssel befolyásolják az egyetemeken folyó oktató-kutató munkát, az intézmények kutatási tevékenysége ugyanis független a kuratóriumok működésétől – jelentette ki a Karc FM-en a területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Navracsics Tibor – aki egyébként maga is a veszprémi Pannon Egyetemet működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke – arra reagált, hogy az Európai Bizottság válaszleveléből egyértelművé vált: felfüggesztené a magyar hallgatók külföldi tanulását lehetővé tévő Erasmus+ programot a modellváltáson átesett, 21 magyar egyetemen a 2024-es tanévre vonatkozóan.

A tárcavezető emlékeztetett: a magyar kormány korábban valóban tudott a brüsszeli aggályokról, ezért az uniós testület kérésének megfelelően módosította a közérdekű alapítványokra vonatkozó szabályozást. Ennek megfelelően az alapítványok is a közbeszerzési törvény hatálya alá esnek, a kuratóriumi tagokra pedig szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak.

A brüsszeli testület azóta hivatalosan nem értesítette a kormányt, hogy nem megfelelő számára az elvégzett korrekció. A korábbi uniós biztos hangsúlyozta: a magyar kormány most is nyitott arra, hogy a nézeteltéréseket tárgyalásos úton rendezze, amire márciusig, de legkésőbb áprilisig sor kerülhet.

Az egyeztetés első lépéseként azonosítani kell, hogy pontosan mi a problémája Brüsszelnek a magyar szabályozással

– fejtette ki Navracsics Tibor. A tárcavezető szerint nem tekinthető magyar sajátosságnak, hogy alapítványokban politikusok foglalnak helyet. Ennek ellenére akár ez, akár más kivetnivalót talál a testület a közérdekű alapítványok működésében, mindenről lehet tárgyalni.

Éppen ezért Navracsics Tibor levélben fordul Johannes Hahnhoz, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosához és Mariya Gabrielhez, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosához, hogy további tájékoztatást kérjen: mi a problémájuk pontosan, és milyen megoldást javasolnak.

Mint ismert, hétfőn derült ki, hogy az Európai Bizottság kizárna több alapítványi fenntartású egyetemet is az Erasmusból, az ellenzéki pártok reakcióit korábban ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A döntésre azóta az egyik minisztérium, valamint Navracsics Tibor uniós források elosztásáért felelős miniszter is reagált, kijelentéseit ugyanakkor az Európai Bizottság cáfolta, erről itt és itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Navracsics Tibor. Fotó:  Karip Tímea / Index)