Magyarország 11 egyeteme a világ élvonalában

2023.01.12. 20:54
Már nem központi feltétele a jelentkezésnek, hogy a felvételiző legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit tegyen. A kormány azt szeretné elérni, hogy 2030-ra „legyen olyan egyetemünk”, amelyet a világ legjobb 100 egyeteme között tartanak számon.

Magyarországon 11 egyetem a világ élvonalában van – erről is beszélt a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján.

Hankó Balázs szavai szerint ritka az az ország, ahol tíz egyetemistából nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait. Az állami ösztöndíj mellett ráadásul 33 különböző ösztöndíjat kínálnak, mintegy 70 milliárd forintból, 170 ezer hallgatónak.

Egy diplomás ma 36 nap alatt helyezkedik el Magyarországon, és a bérelőnye is jelentős, több mint 80 százalékos

– mutatott rá, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy 2030-ra „legyen egy olyan egyetemünk”, amelyet a világ legjobb 100 egyeteme között tartanak számon, és legyen három olyan, amely az Európai Unió legjobb 100 egyeteme között szerepel.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy 90-100 ezer diák fog a felsőoktatásba jelentkezni, így az Educatio kiállítás jó lehetőség a megalapozott döntéshez. Az idei felvételi újdonságairól Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese elmondta: már nem központi feltétele a jelentkezésnek, hogy a felvételiző legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit tegyen. Ettől a követelménytől a felsőoktatási intézmények eltekinthetnek. 

A megnyitó végén bejelentették, hogy az idei EFOTT házigazdája a Pannon Egyetem lesz. Az intézmény rektora, Gelencsér András elmondta, hogy mivel 2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa, a kultúra hangsúlyosan megjelenik majd a fesztiválon.

Akik idén felvételiznek, február 15-éig adhatják be jelentkezéseiket.