Marad a kapacitáshiány a hazai napelempiacon

2023.01.12. 12:35
Továbbra is kihívásokat jelentő határidők és telepítői kapacitáshiány jellemzi majd az év első felét, a hazai napelemes piacban – munkalehetőség és projektek terén is – van még bőven potenciál.

Szűk határidőkkel, pluszköltségekkel és kivitelezői kapacitáshiánnyal kell az idei évben is szembenézniük azoknak, akik napelemes megújuló rendszerekkel szeretnék fedezni háztartásuk energiaigényeit. Iparági becslések szerint mintegy 100-120 ezer háztartási rendszer telepítésére lesz igény az idei évben, miközben a hazai vállalkozások éves átlag telepítési kapacitása 40-45 ezer rendszer között van. Eközben a vállalati szektorban leginkább az energiatárolási megoldások költsége, illetve elérhetősége okoz majd komoly fejtörést. 

A jelenlegi energiaárak mellett azonban még a megnövekedett költségekkel együtt is 2-3 éves megtérüléssel számolhatnak ezek a kiserőművek.

A tavalyi utolsó negyedév drasztikus szabályozásváltozásai amellett, hogy szinte tarthatatlan határidőkkel terhelték meg az amúgy is szakember- és gyakran eszközkapacitás- (inverterek, szolárpanelek) hiánnyal küzdő vállalkozásokat, komoly fejfájást okoznak hazai pályázók tízezreinek. Bár a HET-napelempályázatok nyerteseinek november óta újra küldik a támogatói okiratokat, azonban a legtöbben egyúttal már „le is csúsztak” a betáplálás lehetőségéről. Számukra tehát kiegészítő eszközökre – például energiatároló, hibrid inverter – lesz szükség, hogy megvalósíthassák a projektjeiket, ami olyan tetemes pluszköltség, amelyre nem vonatkozik a korábban elnyert támogatásuk. Ez a piaci információk alapján mintegy 45 ezer pályázót érint. Ráadásul a megváltozott piaci helyzet és gazdasági bizonytalanság miatt sok kivitelező kihátrált a korábban megkötött szerződésekből. 

Nem dőlhetnek hátra azok sem, akik „belefértek” a határidőbe

Az a mintegy 80 ezres érintett sem ülhet a babérjain, akik november elsejéig még be tudták nyújtani a jelentkezésüket a betáplálást engedélyező rendszerben. Ők ugyanis amint megkapták a műszaki-gazdasági tájékoztatót – amiben az áramszolgáltató leírja, hogy a hálózat képes fogadni a betáplálni kívánt árammennyiséget –, 90 napjuk lesz, hogy benyújtsák a csatlakozási tervüket, amihez minden esetben tervezői jogosultsággal rendelkező villamosmérnök szükséges.

Itt jön az újabb »őrület« a napelemes piacon. Becsléseink szerint ugyanis az ebben az utolsó rohamban beadott kérelmek 80-90 százaléka mögött jelenleg nincsen kivitelező

– mutat rá egy jelentős problémára Szarka Zoltán, az Assix Intersolar üzletfejlesztési igazgatója. Egy csatlakozási terv elkészítéséhez helyszíni felmérés szükséges, és olyan adatokat is meg kell adni, mint például, hogy hol van az épület, hol lesznek elhelyezve maguk a panelek, milyen típusú lesz az inverter, milyen nyomvonalon fogják bekötni a rendszert, milyen egyéb más védelmi kapcsolók szükségesek. Tekintettel arra, hogy a fent említett 80 ezres szám nagyjából kétszerese a jelenlegi hazai éves telepítési kapacitásnak, érdemes minél hamarabb leszerződni kivitelező céggel, mert egészen biztos, hogy néhány hónap alatt, a teljes telepítői kapacitást lekötik – hívja fel a pályázók figyelmét a szakember.

A vállalati naperőműpiacon is sok projekt várható

A vállalati napenergia piacon a jelenlegi energiaárak mellett egy átlagos közepes méretű vállalkozásnak még a költséges energiatárolós megoldásokkal is másfél, három éven belül megtérülhet a beruházása. Ezek a rendszerek már valódi kiserőművek, ezért komoly kalkulációkat, tervezést és kivitelezést igényelnek. Ez a trend mindenképpen konszolidálni fogja az elmúlt években túlhevült napelemes vállalati piacot. Jól látható, hogy a hazai napelemes piacban – munkalehetőség és projektek terén is – van még bőven potenciál.  • Tippek
  • Bankszámla