Dollármilliókkal segítjük libanoni templomok felújítását

2023.01.12. 11:10
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint templomok újjáépítésének támogatásával is csökkenthető a migrációs nyomás. Ukrajna mielőbbi békéje közös érdek, mert egy elharapózódó élelmezési válság újabb tízmilliókat sarkallna hazájuk elhagyására.

Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bejrútban.

Az ukrajnai fegyveres konfliktusnak nem csupán a térségben, hanem az egész világon érezhetők a negatív hatásai. Ilyen példaként említette az élelmezési válságot is, amely a nehéz helyzetben lévő országokat sújtja leginkább. Libanonban is látható, hogy mekkora erőfeszítésekbe kerül a lakosság ellátása.

Tudjuk, hogy ezek a nehézségek az egyébként is instabil térségekből újabb, minden eddiginél nagyobb és súlyosabb migrációs hullámok kiindulásához vezethetnek. Azt is tudjuk, hogy ezek a migrációs hullámok destabilizáló hatásúak és általában Európa felé irányulnak

– közölte a tárcavezető arra figyelmeztetve, hogy ha ez a nyomás növekedni fog, akkor azt Európa nem fogja tudni kezelni.

Úgy vélte, Libanonban mára a népesség mintegy ötödét a Szíriából áttelepültek teszik ki, ezért a nemzetközi közösségnek elő kellene segítenie az érintettek visszatérését, miután ellátásuk nagy terhet jelent a befogadó közösség számára. Ennek elmaradása az élelmezési válsággal együtt oda vezethet, hogy újabb tömegek indulnak meg Európa felé.

A miniszter ennek kapcsán tudatta, hogy a magyar kormány eddig harminchárom keresztény templom felújítását finanszírozta a közel-keleti országban 1,8 millió dollárból, és most a rekonstrukciós program második szakasza véget ért, így megkezdődhet a harmadik, amelyben kétmillió dollárból újabb harminc templomot fognak renoválni.

Korábban a libanoni keresztények azt kérték tőlünk, hogy mentsük meg a templomaikat, hogy aztán ezek a templomok megmenthessék a keresztény közösségeket

– fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Magyarország és Libanon egyformán érdekeltek a mielőbbi ukrajnai békében, mert egy elharapózódó élelmezési válság újabb milliókat és tízmilliókat sarkallna hazájuk elhagyására.

A politikus úgy látja, a nemzetközi közösségnek változtatnia kell a hozzáállásán, a szíriai menekültek hazatérésének elősegítésére kellene fókuszálnia.

Elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy kimondjuk, a migráció rossz és veszélyes jelenség, (...) hogy a migrációt nem ösztönözni kell, hanem meg kell állítani (...) A migráció a származási országok számára veszteséget, a tranzit- és a célországok számára pedig destabilizáló tényezőt, illetve veszélyt jelent.

A miniszter a Hungary Helps programot ismertetve kiemelte, hogy a cél az emberek helyben maradásának támogatása, a problémák exportálása helyett a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Tájékoztatása szerint a kormány Szíriában is számos projektet végrehajtott, nagyjából 27 millió dollár értékben. Ennek keretében Magyarország részt vett több száz épület, köztük iskolák újjáépítésében, támogatást nyújtott egyebek mellett kórházak működtetéséhez, mezőgazdasági projektekhez és ezer egyetemi hallgató tanulmányaihoz is.