Így reagáltak az ellenzéki pártok a rendőrgyilkosság hírére

2023.01.13. 13:34

Az Újbudán történt rendőrgyilkosság „fájdalmasan élesen hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejthet a rendőri hivatás”. Ezt az MSZP nevében Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke írta az MTI-nek küldött közleményében. A politikus részvétét fejezi ki a rendőr hozzátartozóinak és az egész rendőri szervezetnek, a másik két rendőrnek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke közösségi oldalán azt írta, „borzasztó tragédiára ébredt az ország”. Hozzátette: a szolgálatteljesítés közben halálra késelt 29 éves rendőr sok más társához hasonlóan arra esküdött fel, hogy akár az élete árán is védje a biztonságunkat és a rendet, halála mégis felfoghatatlan veszteség. 

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, frakcióvezető-helyettese Facebook-bejelentkezésében tett javaslatot az elhunyt rendőr posztumusz előléptetésére, továbbá az elfogásban részt vevő rendőröket soron kívüli elismerésben részesítésre. Hozzátette: országgyűlési képviselőként 

kezdeményezi a rendőrök szolgálatteljesítés közbeni fegyverhasználati jogának szélesítését, valamint az állomány szúrás- és vágásálló mellénnyel való felszerelését is.

Szecsődi Patrik, a Mi Hazánk helyi önkormányzati képviselője kezdeményezte, hogy Újbuda saját halottjának nyilvánítsa Baumann Pétert, a temetés költségeit is átvállalva. A párt néma megemlékezést, közös mécsesgyújtást tart péntek este az újbudai rendőrkapitányság előtt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldalán azt írta, részvétüket és együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családjának.

Barabás Richárd (Párbeszéd), Újbuda alpolgármestere közösségi oldalán úgy fogalmazott: „felfoghatatlan, hogy egy ilyen eset megtörténhet”. A kórházban ápolt két másik rendőrnek mielőbbi felépülést, családjuknak és barátaiknak sok erőt kívánt, és jelezte, Újbuda Önkormányzatának épületeire felvonják a fekete zászlót tiszteletük és részvétük jeleként.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon azt írta, a Varsóba tartó vonatról felhívta Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, hogy tájékozódjon az Újbudán történt „döbbenetes rendőrgyilkosság miatt”. Jelezte: felajánlotta, hogy ha bármiben tud segíteni a Fővárosi Önkormányzat, azt megteszik, egyúttal részvétét fejezte ki a családnak.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában megrázónak nevezte a történteket, mivel Budapest egy olyan város, ahol a rendőrgyilkosság nem mindennapos esemény, sőt módfelett ritka, és nem vagyunk hozzászokva. Mint fogalmazott, nagyon veszélyes hivatás a rendőröké, ezért is kell őket annyira megbecsülni, egyúttal együttérzését fejezte ki a meggyilkolt rendőr családjának.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön este három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy férfi Újbudán, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. A három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. A XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport