18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Bolti lopás, garázdaság is fajult már rendőrgyilkossággá Magyarországon

D  VG20180928005
2023.01.13. 11:08
Csütörtök éjjel három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük, Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester belehalt sérüléseibe. A körzeti megbízottat hősi halottá nyilvánították, a rendszerváltás óta ő a tizenharmadik rendőr, aki ellen halálos támadást követtek el.

Az újbudai tragédiát megelőzően legutóbb 2016-ban történt Magyarországon rendőrgyilkosság. Akkor Győrkös István neonáci vezér lőtt agyon egy nyomozót. Áldozatát, Pálvölgyi Péter őrnagyot hősi halottá nyilvánították, akárcsak az Újbudán halálra késelt körzeti megbízottat.

Az MTVA Sajtóarchívuma szerint az elmúlt évtizedekben a következő, rendőrök ellen elkövetett halálos támadások történtek Magyarországon:

1988. november 2. – Miskolcon, az Avas-déli lakótelepen egy bolti lopáson ért 22 éves férfi rátámadt az önkéntes rendőrökre. Az egyik megütött rendőr elesett, és beütötte homlokát a járdába, sérüléseibe a kórházba szállítás közben belehalt.

1988. november 4. – A budapesti Fehérvári úton közlekedő 47-es villamoson több fiatal megtámadta a garázda magatartásuk miatt fellépő Bukszár Tibor rendőr főtörzsőrmestert. A polgári ruhában utazó, de rendőr mivoltát felfedő férfit az egyik megállóban lelökték a járműről, majd az egyik 16 éves fiú a tőle elvett fegyverrel hátulról halálosan megsebesítette.

1992. szeptember 13. – Vácott Máté András rendőr zászlós üldözőbe vett két, autólopással próbálkozó fiatal férfit, akik egyike rátámadt és két késszúrással meggyilkolta.

1994. január 2. – Veszprémben a tanulmányi szabadságát töltő Kovács Károly rendőr főhadnagy, a városi kapitányság egyik bűnügyi vezetője egy szórakozóhelyen szóváltásba, majd verekedésbe keveredett a személyzettel, akik halálra verték.

2001. július 28. – Gödöllőn egy autós halálra gázolta az őt igazoltatni akaró Kiss Tamás rendőr őrmestert, majd áldozatát cserben hagyva elhajtott a helyszínről.

2003. május 13. – A főváros II. kerületében a rendőrség egyik speciális alakulata megkísérelt elfogni egy villa kirablására készülő bűnözőt. A férfi a felszólításra nem adta meg magát, és közvetlen közelről többször rálőtt Borsos József rendőr századosra, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe, de maga is életveszélyesen megsebesítette támadóját.

2004. szeptember 25. – Feltehetően családi konfliktus miatt lőtt rá egy rendőrre Salgótarjánban egy férfi engedéllyel tartott sörétes vadászfegyverével. A rendőr a kórházban belehalt sérüléseibe.

2008. február 11. – Esztergomban egy családi viszályhoz riasztott rendőr járőrre lőtt rá egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. A rendőrök egyike, Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.

2010. július 23. – Budapesten egy közúti ellenőrzés elől menekülő autós a Keleti pályaudvarnál a megállítására keresztbe állított rendőrautót látva hátramenetbe kapcsolt, és halálra gázolta az őt üldöző rendőrautóból elfogására kiszálló Radovic Dusán rendőr zászlóst.

2010. augusztus 4. – Alsóörsön egy gépkocsi igazoltatása közben egy másik autóból többször rálőttek Gamauf János rendőrre, aki a helyszínen életét vesztette, a golyók végeztek az ellenőrzött jármű egyik utasával is. A tettes a bűncselekmény helyszínétől nem messze öngyilkosságot követett el.

2012. október 11. – A Csongrád megyei Apátfalván egy osztrák férfi, aki előzőleg Hummer terepjárójával leszorított az útról egy traffipaxos rendőrautót, szándékosan halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros járőrt, Kenéz Imre törzszászlóst.

2016. október 26. – A Győr megyei Bőny községben a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet alapítója, Győrkös István engedély nélkül tartott gépkarabélyával többször rálőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársára, akik házkutatást akartak nála tartani. Az egyik golyó megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot.

(Borítókép: A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István a büntetőperének tárgyalásán a Szombathelyi Törvényszéken 2018. szeptember 28-án. Fotó:  Varga György / MTI)