18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kalapáccsal őrjöngött, majd szíven szúrta a fiatal rendőrt az újbudai késelő

D MTZ20230113003
Újabb részletek derültek ki az újbudai késelésről, melynek során három rendőrt támadott meg intézkedés közben egy férfi csütörtök éjjel, egyikőjükön, a 29 éves Baumann Péter r. főtörzsőrmesteren halálos sebet ejtve. A helyszínen lévő kollégánknak az egyik szemtanú azt mondta, a rendőrgyilkos feltehetőleg valamilyen szer hatása alatt lehetett.

Ahogy korábban megírtuk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2023. január 12-én 22 óra 11 perckor érkezett bejelentés, hogy Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban az egyik lakás zárva lévő ajtaját egy, a házban lakó férfi kalapáccsal betörte azért, hogy a lakásba bemenjen.

A helyszínre érkező rendőrök közül hárman megpróbálták megbilincselni a 35 éves férfit, ám az hirtelen a rendőrökre támadt, és ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést – olvasható az ügyészség közleményében. A férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel mindhárom rendőrt megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán sérült meg, míg

a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.

A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség az eset vizsgálatára külön nyomozócsoportot hoz létre, és elrendelték a férfi őrizetét. Gyanúsítotti kihallgatását követően pedig indítványozzák a letartóztatását.

A házban lakó szemtanú elmondta a tettesről, hogy sűrűn járt le a közeli edzőterembe, gyakran nyúlt szerekhez is, szeretett kötözködni. Azt gyanítja, a férfi valamin összeveszhetett a szomszéddal a lépcsőházban, majd rá akarta törni az ajtót a lakókra, akik kihívták a rendőröket. A férfit a rendőrök kivezették a lépcsőházból, ám ekkor előrántott egy kést vagy valamilyen szúróeszközt. A rendőrt, aki az incidens során végül életét vesztette, már a lépcsőházban leszúrta, egy másikat a combján, a harmadikat a mellkasánál és a vállán sebesített meg. A szemtanú, aki szerint a késelő valamilyen szer hatása alatt lehetett, azt is hozzátette, az egyik szomszéd megszámolta: 42 rendőrautó érkezett ki a házhoz este.

Kapin Richárd, a Szurkolók az állatokért mozgalom vezetője gyertyát helyezett el a társasháznál. Azt mondta, sok közös bevetésen vettek részt az elhunyt rendőrrel, aki állatszerető volt. Az áldozat egyik ismerőse szintén a helyszínre jött megemlékezni – azt mondta, a fiatal rendőr vidékről költözött fel Budapestre, Óbudán lakott. 

A történtekről a rendőrség közleményt adott ki, amely szerint szolgálatteljesítés közben vesztette életét Baumann Péter r. főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányságának 29 éves körzeti megbízottja. A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek kollégái munkatársuk helytállása előtt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook-posztban is búcsúzott Baumann Pétertől. Mint írják, ma hajnalban kollégájukat, társukat, barátukat vesztették el:

„A fájdalom, a döbbenet leírhatatlan. Petit mosolygós, a rosszkedvet hírből nem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték.

Rendőri tanulmányait 2012-ben kezdte a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába. Járta a ranglétrát: 2018. decemberében járőrvezető, fél évre rá járőrparancsnok beosztásba került. Utána körzeti megbízottként dolgozott. Imádta, amit csinált, helytállását vezetői is elismerték. Teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott, ez is bizonyítja szakmai elhivatottságát. A közösség biztonságáért produkált hathatós munkájáért szolgálata alatt hét ízben részesült Önkormányzati jutalomban.

Valósággal feloldódott hivatásában, az élete volt a rendőrség, a Cég kitöltötte minden pillanatát, gyakorlatilag hobbija sem volt.

Egy éve talált rá a szerelem, társa, Niki szintén hivatásos állomány tagja egy társszervnél. Családját, különösen édesanyját rajongásig szerető emberként ismerték, 32 esztendős bátyja, István is gyászolja. Peti februárban lett volna 30 éves. Peti a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon nemcsak a kollégáit, hanem a barátait is itt hagyta. A Budapesti Rendőrfőkapitányság összes objektumában 13 órakor felsírnak a szirénák, így búcsúznak a budapesti rendőrök Petitől.”

A hősi halált halt rendőrről bajtársai és parancsnokai a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon pénteken 17:00 órakor gyertyagyújtással emlékeznek meg.

(Borítókép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)