A meggyilkolt rendőr tudta, hogy bármikor történhet vele valami

20230113171106 PAP 0755
2023.01.13. 21:10
Baumann Péter barátja megható sorokkal búcsúzott az elhunyttól. Többek között azt is elárulta, a főtörzsőrmester fejében soha nem fordult meg, hogy leszereljen, de ha történne is valami baj, azt is azért tenné, hogy megvédje azokat, akik miatt rendőr lett.

Amint arról az Index már beszámolt, csütörtök este tíz óra után riasztották a rendőröket egy társasházhoz a XI. kerületben, miután egy Lecke utcai társasházban az egyik lakás zárva lévő ajtaját egy, a házban lakó férfi kalapáccsal betörte, hogy bemenjen.

A rendőrök megerősített létszámban érkeztek a helyszínre, hogy megfékezzék a férfit, de az az egyenruhásokra támadt. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, így sikerült elfogni a késelőt.

A helyszínre érkező Országos Mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

A 29 éves Baumann Pétertől egyik kollégája a Zsaruellátó Facebook-oldalon búcsúzott: „Személyesen is volt lehetőségem Petit megismerni, aki egy igazi élettel teli, mosolygós srác volt, imádta a szüleit, mindig róluk mesélt... Sokat volt lehetőségem vele beszélni, találkozni is egy jó párszor. Mindig öröm volt látni és beszélgetni vele. Voltak céljai, őszintén beszélt, és mindig mosolyt csalt a másik arcára” – írta barátja, aki felidézte, hogy egyszer megkérdezte Baumann Pétertől, leszerelne-e valaha is a rendőrségtől. A férfi egyértelmű választ adott:

Soha nem szerelnék le, imádom a hivatásom, és nem félek a rosszfiúktól, elbánok velük, de ha történne is velem valami, akkor azt azért tettem, hogy megvédjem azokat, akik miatt rendőr lehetek.

A gyanúsított férfiról a házban lakó egyik szemtanú lapunknak elmondtahogy sűrűn járt le a közeli edzőterembe, gyakran nyúlt szerekhez is, szeretett kötözködni. Azt gyanítja, a férfi valamin összeveszhetett a szomszéddal a lépcsőházban, majd rá akarta törni az ajtót a lakókra, akik kihívták a rendőröket.

A férfi kihallgatásán nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)