Bakondi György: A rendőri szolgálat az országban bárhol kockázatot jelent

2023.01.14. 20:32
A legfrissebb adatok szerint több mint 4500 határsértőt fogtak el, és csaknem 40 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást a magyar hatóságok idén – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televízió szombat esti műsorában.

Bakondi György jelezte: az év első napjaiban folytatódott a tavalyi tendencia, a migrációs nyomás továbbra is jelentős. A főtanácsadó rámutatott, hogy az Európába vezető migrációs útvonalak közül változatlanul a balkáni a legzsúfoltabb, de a spanyol és az olasz irány is aktív.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly sok változást tapasztaltak: a magyar határt illegálisan átlépni szándékozók szinte kizárólag fiatal férfiak, jellemzővé vált a csoportos elkövetés, kizárólag embercsempészek „szolgáltatásait” veszik igénybe, és nagyon gyakoriak az erőszakos cselekmények. Változásként említette azt is, hogy egyre több afgán, iráni, indiai, pakisztáni állampolgár érkezik, míg korábban inkább az arab világból jöttek illegális bevándorlók.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a csütörtöki budapesti rendőrgyilkosságra kitérve kiemelte: a rendőri szolgálat az országban bárhol kockázatot jelent, a rendőröknek kell szembeszállni azokkal a jogsértőkkel, akik elől az emberek inkább elhúzódnak. A csütörtökihez hasonló súlyos bűncselekmények azonban nagyon ritkán fordulnak elő Magyarországon – tette hozzá.

A határon is kockázatot vállalnak a rendőrök, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar jogszabályokat érvényesítsék, és megakadályozzák, hogy ellenőrizetlenül, illegálisan, ismeretlen személyazonossággal és ismeretlen célból bejussanak emberek Magyarországra, közbiztonsági, illetve nemzetbiztonsági kockázatot jelentve a magyar embereknek – fogalmazott Bakondi György.