Orbán Viktor: A nemzeti konzultáció eredménye világos

D KOS20221019014
2023.01.14. 10:18
Az energiaszankciókról szóló nemzeti konzultációt mintegy 1,4 millióan töltötték ki, most pedig az első összesített eredmény is megérkezett. A kormány álláspontja nem változott, úgy vélik, a szankciókat felül kell vizsgálni.

A kormány összesítette a nemzeti konzultáció eredményeit, a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat – közölte a Magyarország Kormánya Facebook-oldalon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki szerint az üzenet világos: nem tévútra vezető szankciókra, hanem mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

Kiemelte, hogy az uniós kormányok közül a magyar kormány kérdezte meg először az állampolgárokat.

Azon leszünk, hogy ezt Brüsszelben is meghallják

– hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Nem sokkal a kormányszóvivő bejelentése után Orbán Viktor is posztolt közösségi oldalán, a miniszterelnök azt írta: a nemzeti konzultáció eredménye világos, a magyar emberek elutasítják a szankciókat.

1,4 millióan töltötték ki, 2,7 milliárd forintba került

Mint arról korábban beszámoltunk, az energiaszankciókról szóló nemzeti konzultációt mintegy 1,4 millióan töltötték ki, a kérdések ezúttal az olajszankciókra, a gázszállításra, a nukleáris fűtőelemekre, valamint a turizmusra vonatkoztak.

Ahogy arról szintén írtunk, közzétették a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációval kapcsolatos gyártási és előállítási költségeket. A kormány oldalán megjelent dokumentum szerint a küldemények összeállítása, a nyomdai borítékok előállítása és a címzettekhez való eljuttatása összesen 2 357 942 960 forintba került, míg a miniszterelnöki levélnek, a kérdőívnek és a mellette lévő nyilatkozatnak 367 553 099 forint volt a költsége. 

Ennek értelmében összesen több mint 2,7 milliárd forintot fizettek ki a konzultálás technikai költségeiért.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)