18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez menthette volna meg az Újbudán halálra késelt rendőr életét?

20230113143906 PAP 0658
2023.01.14. 16:19
Az interneten kering egy fotó, amelyen az Újbudán halálra késelt rendőr, Baumann Péter főtörzsőrmester olyan védőfelszerelést visel egy korábbi szolgálatban, amely megvédhette volna az életét szolgálatteljesítés közben.

A fiatal rendőrt január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, és így sikerült elfogni a késelőt. Pénteken Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – közölte a Belügyminisztérium.

Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője arról tájékoztatott, hogy a tettes ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és emberölési kísérlet miatt indult eljárás.

Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hősöknek nevezte a rendőröket, akik szerinte akár civil életet is menthettek a közbelépésükkel.

Egy nem hivatalos rendőrségi közösségi oldalon jelent meg tegnap az a fotó, melyen Baumann Péter golyóálló taktikai mellényben látható. A fotót névtelenül osztotta meg egy kollégája, akivel állítása szerint a posztumusz rendőr főhadnagy együtt szolgált a BRFK-nál – írja a Blikk.

A képen látható taktikai mellény egy viszonylag nehéz, ám nagyobb kaliberű lőfegyverek és kisebb repeszek, gránátrobbanás ellen is védelmet biztosító egyéni felszerelés. Természetesen a késszúrás ellen is véd, ha a megtámadott rendőr csütörtök este is felveszi, a szemből érkező szúrást a mellény felfogta volna

– nyilatkozta a bulvárlapnak a Készenléti Rendőrség jogelődjének, az egykori Forradalmi Rendőri Ezrednek a nyugalmazott kiképzője.

A szakértő hozzátette, az ilyen típusú mellény sem nyújt százszázalékos védelmet, ugyanis oldalról nem zár. A magyar rendőrségnél még mindig nem része az alapfelszerelésnek ez a 130–260 ezer forintos védelmi, életbiztosító eszköz a Blikk cikke szerint.

A rendőrség tájékoztatása szerint Baumann Péter – aki családalapításra és esküvőre készült párjával – kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves. Az őt megtámadó késelő is megszólalt, Sz. Szilárd újságírói kérdésre annyit mondott:

Általában tiszta a lelkiismeretem.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton Dobos László törzszászlós és Kállai László főtörzszászlós állapotáról is új információkat közölt. Egyikük már haza is mehetett a kórházból.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)