Még mindig nem veszett ki a hálapénz a magyar egészségügyből

2023.01.15. 06:24
2022-ben 11 orvos ellen indult eljárás hálapénz elfogadása miatt, derült ki a Nemzeti Védelmi Szolgálat egészségügyi bűncselekményekkel összefüggő statisztikájából.

Az NVSZ csaknem 100 megbízhatósági vizsgálatot is elvégzett, a szolgálat munkatársai ezek során betegnek adták ki magukat, az így tesztelt orvosok közül ketten elfogadtak hálapénzt, ellenük is eljárás indult.

Novemberben egy országos csalási ügyet göngyölítettek fel a nyomozók: egy banda tagjai olyanoknak gyártottak ortopéd cipőt, akik erről nem is tudtak. A csalók a segédeszközökre kapott állami támogatást zsebre vágták.

Az elkövetők olyan ágyhoz kötött betegek számára is felírták a segédeszközöket, akik nem tudtak járni. Emellett a demenciával küzdő idős betegek állapotát is kihasználták céljaikra – tájékoztatott Garai Gábor István alezredes.

A gyanú szerint a csalók csaknem 3000 beteg adataival éltek vissza. Ebben az ügyben már hét embert tartóztattak le, három orvosra, három cégvezetőre és egy üzletkötőre csaptak le a nyomozók.

A csalók banszkámláit zárolták, a házkutatások során talált készpénzt pedig lefoglalták, így a rendőrök több mint 350 millió forintnyi vagyont szereztek vissza – tudta meg az RTL hírműsora.