Szakszervezeti szövetség: vonja vissza a kormány a pedagógusok kirúgásáról szóló rendeletet

2023.01.15. 13:00
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felszólítja a kormányt, hogy sürgősen vonja vissza a pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló, „egyértelműen zsarolási és megfélemlítési céllal készült” új rendeletét – derült ki a szervezet közleményéből.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke rámutatott: ágazattól függetlenül minden szakszervezetet megdöbbentett a kormányrendelet, „amely megengedi, hogy a munkáltató hónapokig pallosként lógassa a rendkívüli felmondás ódiumát az akár csak egyszer is nyíltan tiltakozó tanár feje felett”.

Szerinte a kormány mostani, „a munka világa erkölcsi színvonalát tovább romboló reakciója” a legrosszabbfajta, hiszen arról árulkodik, hogy a hatalom nem hajlandó érdemben foglalkozni az oktatás helyzetével, a pedagógusok problémájának megoldásával, ezért félelemkeltő erőfitogtatással fojtaná el a megmozdulásokat, elodázva az igazi megoldást.

További tiltakozásokhoz vezethet

Zlati Róbert kontraproduktívnak tartja a rendeletet, szerinte az várhatóan további egységbe kovácsolja a szakszervezeteket, a szülőket és lassan az egész országot.

„A MASZSZ továbbra is szolidáris a tanárokkal és a diákokkal, akik a nagy közös ügyért, a színvonalas és szabad oktatásért tüntetnek” – fogalmazott.

Az érdekvédő szerint a friss szabály indoklása is rendkívül cinikus, „így még a lázadozóknak is lehetőségük van arra, hogy a tanév végéig tanítsák a rájuk bízott gyerekeket”.

A rendkívüli felmondás szabályainak fellazításával egyértelműen csak a munkáltató jár jól, mert később is mentesül a normál felmondással járó végkielégítés megfizetése alól

– mutatott rá Zlati Róbert.

Kiemelte, hogy a korábbi, 15 napos határidő célja eredetileg az volt, hogy a munkáltató ne tarthassa sakkban a munkavállalókat és közalkalmazottakat azzal, hogy hosszú időn keresztül lógva hagyja egy kihágás megtorlását.

„Ennek a garanciális korlátnak az eltűnése viszont komoly zsarolási, megfélemlítési lehetőséget teremt a munkáltató számára. Ráadásul a szokatlanul hosszú – augusztus 1-jéig kitolt – határidő tovább bővíti a munkáltató megtorlóeszközeinek tárát, hiszen hónapokon keresztül függőben hagyhatja a polgári engedetlenséggel kapcsolatos retorzió esetleges meglépését” – fogalmazott a MASZSZ elnöke.

Európai trend az érdekérvényesítés korlátozása

Zlati Róbert megjegyezte: európai trendnek tűnik a sztrájkkal, a munkavállalói érdekérvényesítéssel szembeni egyre keményebb fellépés.

Emlékeztetett, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség a napokban tiltakozott a jelenség ellen, idekapcsolódik, hogy az Egyesült Királyságban is a sztrájkok elfojtására fogadtak el szabályokat.

Több idő a mérlegelésre

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletet adott ki, mely alaposan átírta a tiltakozás jogszerűtlen formáját választó tanárok kirúgásának szabályait.

Az új szabály értelmében a munkáltatónak ezentúl nem 15 napja lesz kirúgni a kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegő pedagógust, hanem azt az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor megteheti.

A Belügyminisztérium indoklása szerint a módosítás több időt és mérlegelési lehetőséget ad a rendkívüli felmondásra, de a munkáltató az oktatás zavartalansága érdekében a kirúgástól akár el is tekinthet.

Mint ismert, először tavaly ősszel a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát bocsátották el polgári engedetlenség miatt. Nem sokkal később újabb 8 tanár távozott ugyanezen okból, de decemberben elbocsátásra már vidéken is volt példa. A kirúgott tanárokról készült portrénkat ide kattintva érheti el.