Ujhelyi István: 300 milliárd forint hívható le idén egészségügyi fejlesztésre

2023.01.15. 11:49
735.788.071 euró, vagyis körülbelül 300 milliárd forint hívható le csak az idei évben abból az összesen mintegy kétezer-milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő hét év során egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban – írja nyílt levelében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Az ellenzéki politikus szerint már csak az a kérdés, hogy Magyarország és a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek a gyakorlatban mennyit tudnak ebből az összegből lehívni.

„Jó hír, hogy ezt a pénzügyi keretet az Orbán-kormány bűnös tevékenysége miatti befagyasztások nem érintik és az érdekeltek közvetlenül – vagyis a kormányzat megkerülésével – pályázhatnak a meglévő pénzekre” – hívta fel a figyelmet.

Mint írta, rendkívül sok munka van abban, hogy a mostani hétéves költségvetésben immár jelentős méretű büdzsé áll rendelkezésre az egészségügyi fejlesztésekre: 

konkrétan az előző ciklusban elköltött források tizenkétszerese.

Kiemelte, hogy csak a 2023-as esztendőben több mint 300 millió euró fordítható az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására,

  • majd 200 millió euró a rákellenes programokra,
  • közel húszmillió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára,
  • de szerepel a tervezetben egy közel 400 millió forintos tétel is, amelyet működési költségre igényelhetnek például egészségügyi szakmai szervezetek.

Ujhelyi István levelében egyúttal azt is bejelentette, hogy február 20-ra szakmai kerekasztal-beszélgetésre hívta az ágazat képviselőit annak érdekében, hogy az elérhető források részleteiről és az Európai Egészségügyi Unió további kiterjesztéséről egyeztessenek.