Az Európai Bizottság értesült a nemzeti konzultáció eredményéről, meg is szólaltak a témában

2023.01.16. 16:51
Az Európai Bizottság szóvivője a szankciókról szóló magyar nemzeti konzultációval kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedések módosításához 27 tagállam egyhangú döntésére van szükség.

„A kormány összesítette a nemzeti konzultáció eredményeit. Ezek az eredmények egyértelműek: a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat” – jelentette be szombaton Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő hozzátette:

A konzultáció üzenete világos: felül kell vizsgálni a brüsszeli szankciós politikát. Nem tévútra vezető szankciókra, hanem mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. A kormány azon lesz, hogy érvényt szerezzen ennek.

A nemzeti konzultációt 1,4 millióan töltötték ki.

Az Euronews Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján érdeklődött arról, hogy teljesülhet-e a konzultáción részt vevők többségének akarata. Peter Stano szóvivő válaszában közölte: a bizottság értesült a nemzeti konzultáció eredményéről és az alacsony részvételről, a szankciós döntéseket viszont a tagállamok hozzák egyhangúlag.

A szóvivő leszögezte, hogy a szankciók felülvizsgálata, módosítása, esetleges újabb szankciók elfogadása a tagállamok kezében van, ezért ha a magyar kormány módosítani vagy törölni szeretné az intézkedéseket, akkor is 27 tagállam egyhangú döntésére van szükség.