Súlyos vád érte Orbán Viktort

D  MJ20201022007
2023.01.16. 06:10
Róna Tamás főrabbi, hittudós, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnöke David Nirenberg publicistának címzett nyílt levelében azt írta, mélyen lesújtotta a The Wall Street Journal cikke, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt antiszemitaként állította be.

A cikk szerint az Egyesült Államokban és globálisan is erősödik az antiszemitizmus. David Nirenberg úgy fogalmazott, a közelmúlt eseményei alapján világosan látszik, hogy a zsidógyűlölet nem egyetlen csoportra korlátozódik.

Jeremy Corbyn brit baloldali politikus és Orbán Viktor jobboldali miniszterelnök egyaránt zsidó hatalom ellenzőjeként határozza meg magát

– olvasható a cikkben.

Nyílt levelében Róna Tamás kifejtette, hogy szerinte az antiszemitizmus valóban – sajnálatos módon – még mindig jelen van. Továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarországon rendszerszintű antiszemitizmusról beszélni komoly tárgyi tévedés, és tájékozatlanságról vall.

„A rendszerváltás óta a mindenkori magyar kormány támogató együttműködésre törekszik a zsidó közösségekkel, ez különösen igaz az utóbbi 12 évre” – vélekedett a hittudós, akinek levelét a Magyar Nemzet szúrta ki.

A főrabbi szerint a „zsidó hatalom” kifejezés eleve antiszemita, és a II. világháború, a holokauszt és a nácizmus legrosszabb pillanatait idézi meg.

„Orbán Viktort antiszemitának nevezni egy világhírű, több millió emberhez eljutó lapban szélsőséges megnyilvánulás, főleg annak tekintetében, hogy főrabbiként állíthatom, a kormányunk elmúlt 12, lassan 13 évben kiemelten támogatta a magyar, illetve külhoni magyar ajkú zsidó közösségeket Magyarországon és a szomszédos országokban” – tette hozzá Róna Tamás.

(Borítókép: Róna Tamás. Fotó: Mészáros János / MTI)