2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Orbán Viktor elhagyta az országot, egy „magyar hős” temetésére ment

D MTI20230117020
2023.01.17. 12:58
Orbán Viktor részt vett Duray Miklós temetésén kedden a szlovákiai Losoncon, és a helyszínen részvétét nyilvánította a családtagoknak. A miniszterelnök levélben már korábban együttérzését fejezte ki a felvidéki magyar politikus közelmúltbeli halála miatt a gyászoló rokonoknak.

A magyar hős különös fajta, nem egyéni diadalra, mások fölött aratott győzelemre törekszik, hanem még a legnehezebb próbatételek között is annak a módját keresi, hogy miként fordítsa jobbra nemzete sorsát – fogalmazott Orbán Viktor levelében, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el az MTI-nek.

A kormányfő azt írta, Duray Miklós kétségkívül olyan ember volt, aki akkor sem félt szót emelni a felvidéki magyarság érdekében, amikor ezért börtön és meghurcoltatás járt, ő pedig a saját bőrét tapasztalhatta meg mindkettőt.

Ennek ellenére mindenekfelett hitt abban, hogy hívják bár Csehszlovákiának vagy Szlovákiának, az ember hazája a szülőföldje, ahol neki kötelessége magyarként élni, dolgozni és ugyanebben a szellemben gyermeket nevelni

– írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Duray Miklós az elsők között mondta ki azt is, hogy a Szlovákiában élő magyarok nem egy kisebbség, hanem a magyar nemzet tagjai.

Elszántan küzdött az emberi és a nemzetiségi jogokért, hiszen számára gyermekkorától fogva ezt az utat jelölte ki Úristen. Mindig hálásak leszünk neki, hiszen az ő kezdeményezéseinek köszönhetően a határokon átívelő nemzetpolitika olyan sokáig elképzelhetetlennek tartott vívmányai születhettek meg, mint például a Magyar Állandó Értekezlet vagy a magyar igazolvány

– emelte ki a levélben Orbán Viktor.

A kormányfő azt írta, megrendüléssel értesült arról, hogy a felvidéki magyar közélet oszlopos tagja, Duray Miklós földi életútja végére ért, és őszinte együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak küldött, január 9-én kelt levelében.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j2) és felesége, Lévai Anikó (j3), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (háttal, j) és Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b) Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár gyászszertartásán a losonci zsinagógában 2023. január 17-én.  Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)