Nincs megállás, egymást váltják a kiadós esőt hozó frontok

DEBRE20210125007
2023.01.17. 05:58
A következő napokban kisebb szünetekkel, de folyamatosan érkezik a csapadék. Kedden délelőtt előbb keleten számíthatunk esőre, záporokra, majd délután délnyugat felől érkezik az újabb adag eső. A nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul.

A következő napokban egymást váltják felettünk a kiadós csapadékot hozó frontok, frontrendszerek. Az esőzés mellett havazás is kialakulhat, bár erre nagyobb esély egyelőre csak a hegyekben van. A legmagasabb hegycsúcsainkra azonban még így is néhány centi friss hó hullhat – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint keddre virradóan ismét többfelé várható eső, zápor, a legmagasabb hegyeinkben esetleg nyugaton havas eső, havazás is előfordulhat, majd napközben átmenetileg kevesebb helyen eshet, többfelé felszakadozik a felhőzet, átmenetileg kisüt a nap.

Délután délnyugat felől viszont újabb kiadós eső érkezik. Az ország keleti, délkeleti felén élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Hajnalban mínusz 1 és 6, napközben 5 és 12 fok között alakul a hőmérséklet.

Az orvosmeteorológia szerint kedden folytatódik a kettősfronti hatás, emiatt a hideg- és a melegfrontra érzékenyekre nehéz időszak vár. Keringési és vérnyomáspanaszok jelentkezhetnek, továbbra is intenzívek lehetnek mind a kopásos, mind pedig a gyulladásos eredetű ízületi bántalmak. A szelesebb keleti országrészben és nyugaton fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság előfordulhat, illetve romolhat a hő- és komfortérzet.

időkép1
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat eső miatt három vármegyére is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. Egy nap alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Férfi esernyővel a kezében Debrecenben az erős széllel kísért havas esőben 2021. január 25-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)