A Jobbik a DK-nak beszólva hirdetett új politikát

E6AC35E6-2360-42B2-8962-A0D9C458826A
2023.01.17. 14:19 Módosítva: 2023.01.17. 15:30
Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője egy keddi sajtóeseményen új irányvonalról beszélt és pártpolitikától mentes önkormányzati politizálást hirdetett.

A vasárnapi, ellenzéki győzelmet hozó jászberényi időközi választás után Hogyan tovább, Jobbik, hogyan tovább, ellenzék? címmel szervezett sajtóeseményt a Jobbik. Lukács László György azzal kezdte: a párt az elmúlt időszakban felmérte és áttekintette az április 3. óta eltelt időszakot, elemezték, hogy mi történt az országgyűlési választáson.

Őszintén szembenéztünk azokkal a hibákkal, amelyek ebben az időszakban voltak

– jelentette ki a frakcióvezető, hozzátéve: elvégezték a számvetést, és ennek megfelelően határoznak arról a tartalmi politizálásról, amit a Jobbik „mint konzervatív közösség” a következő időszakban visz.

Pártpolitikától mentes önkormányzatok

Lukács László György új politikai irányvonalról beszélt, majd a jászberényi választásra kitérve elmondta: a lokálpatrióta erők, akik a helyi érdekeket képviselik, egymásra támaszkodva vitték a kampányt. A Jobbik politikusa megjegyezte: nem számíthattak például „arra a Gyurcsány-pártra, aki a helyi érdekeket pártérdekekre cserélte volna”.

Szeretnénk pártpolitikától mentes, szabad, helyi önkormányzati politizálást megvalósítani

– tette világossá Lukács László György.

A Jobbik ezt fogja javasolni az embereknek és azoknak a pártoknak, szervezeteknek is, akik a helyi politikában dolgoznának. Ezt az elvet fogják képviselni a 2024-es önkormányzati választásokon is.

Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy az emberektől egyre távolabb került a döntés lehetősége, ezt vissza kell adni a helyi közösségeknek, mert ők tudják, hogy milyen ügyeket tartanak fontosnak. A pártoknak ebben az a felelősségük, hogy olyan személyeket támogassanak, akik a helyi közösségek érdekeit képviselik. A Jobbik szerint ez a garancia arra, hogy nem pártérdekek, hanem a helyi lakosok érdekei mentén születnek döntések.

Lukács László György hangsúlyozta: nem fordulhat elő olyan a lokálpatrióta önkormányzati politikában, hogy egy pártközpontból megmondják a polgármesternek, milyen egyeztetésre nem mehet el, amivel támogatást veszít.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció budapesti kerületi polgármesterei – Niedermüller Péter kivételével – nem vettek részt a rezsitámogatásról szóló önkormányzati-kormányzati tárgyaláson, végül nem kaptak támogatást.

A Jobbik alelnöke az irányvonalukat egy új politizálás kezdetének nevezte, úgy fogalmazott, hogy „ez talán az egyik legkorszerűbb hozzáállás most, Magyarországon talán az egyik legnagyobb innováció”. Lukács László György közölte azt is, hogy a Jobbik ezután minden héten bejelent valamit a politikájáról.

A frakcióvezető az Index kérdésére elárulta: nem tud arról, hogy zajlanának tárgyalások az ellenzéki pártok között a 2024-es önkormányzati választásra vonatkozóan, de leszögezte: a helyi közösségeknek kell megtalálniuk a megfelelő jelölteket.

Vona Gáborék már 2019-ben hasonlót kezdeményeztek

A korábbi Jobbik-elnök Vona Gábor által alapított Második Reformkor Alapítvány örömmel látja, hogy „a 2019 őszén meghirdetett és akkor az összes parlamenti párt részére elküldött »pártmentes önkormányzatiság« törvényjavaslata egyre szélesebb támogatásra tesz szert”.

A Jobbik sajtótájékoztatójára reagáló közleményükben kifejtették:

Javaslatunk az önkormányzatokat végre kiszabadítaná az országos pártpolitika fogságából és visszaadná a települési közéletet azoknak, akik erre a legalkalmasabbak, a helyi szervezeteknek. A Jobbik mai sajtótájékoztatóján ugyan valóban ebbe az irányba tett egy lépést, de az összességében félmegoldás. Az igazi innováció szerintünk az országos pártpolitika világos és egyértelmű leválasztása az önkormányzatiságról, ezért az olyan kezdeményezések, amelyek lehetőséget vagy kiskaput hagynak a pártok civil köntösbe bújtatásának, csak elkendőzik a problémát.

Hozzátették: „Amennyiben a Jobbik és a parlamenti pártok valóban komolyan gondolják a helyi közösségek megerősítését, akkor két dologra van szükség: Mielőbb nyújtsák be a Második Reformkor 2019-ben számukra elküldött törvényjavaslatát a pártmentes önkormányzatiságról. 2024-ben ne induljanak el az önkormányzati választásokon, ezzel adjanak teret és lehetőséget a helyi közösségeknek”.

(Borítókép: Lukács László György 2020. áprilisában. Fotó: Ajpek Orsi / Index)