Újabb gyanúsítottja van a Varga Zoltánhoz köthető adócsalási ügynek

DSC 1860
2023.01.18. 20:16
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kihallgatott egy újabb, harmadik személyt is a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonosához, Varga Zoltánhoz köthető ügyben, amely egy nagyrészt EU-s pénzből létrehozott cég áron aluli eladásával van összefüggésben.

Immáron három érintettje van annak a büntetőeljárásnak, amelynek egyik terheltje Varga Zoltán, a 24.hu-t is működtető Centrál Médiacsoport tulajdonosa – értesült a Magyar Nemzet. A Fővárosi Ügyészség a lap megkeresésére arról is tájékoztatott, hogy „a terheltek a gyanúsítás ellen panasszal éltek, amelyeket a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség megvizsgált, és azokat – mint alaptalanokat – elutasított”.

Mint arról az Index is beszámolt, Varga Zoltánt és egy társát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly novemberben. A történet szálai a Varga Zoltánhoz köthető, pár éve értékesített Nógrádi Vegyipari Zrt.-hez vezethetők vissza. Az ügyben Budai Gyula fordult első körben az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-nál tett feljelentést, ugyanis a Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek eladásával kár érhette az Európai Unió költségvetését.

lap  értesülései szerint a harmadik gyanúsítás is ezzel a tranzakcióval van összefüggésben. Információik szerint a pénzügyi nyomozók azt feltételezik, hogy 

a kár több mint félmilliárd forint.

Az a feljelentésben is szerepel, hogy az ügy előzménye a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap létrehozása. A tőkealap alapította meg a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t, amelynek 99 százalékos tulajdonosa volt. 

A Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő a futamidő lejárta előtt, 2019-ben megbízott egy céget a tőkealap részvényeinek, ideértve a Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek értékesítésével, amit a 2020 januárjában alapított Avogadro 2020 Projekt Kft. 459 millió forintért vett meg. A feljelentés szerint a céget kifejezetten azért hozták létre, hogy áron alul megszerezhessék a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t.

(Borítókép: Varga Zoltán 2017. október 20-án. Fotó: Bődey János / Index)