Itt az igazi tél, térdig érő hóban gázoltak az emberek a Börzsönyben

-29976.jpg-2023-01-19-10-05-01
2023.01.19. 14:49
Igazuk lett az időjósoknak, az érkező mediterrán ciklon hatására egyes tájegységeken havas eső, havazás váltotta fel az esőt a hét második felében. A magasabban fekvő területeken hótakaró kialakulására lehet számítani, a Nagy-Hideg-hegyen például már most 30-40 centiméter a hóvastagság.

A síkvidéki területeket egyelőre elkerülte a havazás, a hegyekben viszont egészen más a helyzet. Az Időkép csapata csütörtökön célba vette az ország egyik leghavasabb hegycsúcsát. Beszámolójuk szerint a Nagy-Hideg-hegy egyes részein már a fél métert is meghaladja a hóvastagság, ami azzal magyarázható, hogy a korábbi havazások alkalmával erős szél fújt a hegytetőn (864 méterével ez a Börzsöny harmadik legmagasabb hegye).

Megfigyelésük szerint 600 méteres magasságban kezdett gyorsan gyarapodni a hótakaró, a hegytetőn pedig már térdig gázoltak a hóban a túrázók – írja az Időkép.

Az ország több pontján is vastaggá válhat a hólepel

Csütörtökön a magasabban fekvő, 300 méter feletti területeken érdemi hótakaró várható – közölte korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúli-középhegységben, a Budai-hegységben és a Dunakanyar hegyeiben a 10 centimétert is meghaladhatja a lehulló friss hó mennyisége csütörtök estig.

Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom vármegyében, illetve a Dunakanyar térségében adott körülmények között több centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet. Jelezték: zivatarra, hófúvásra is kell számítani ezeken a helyeken.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Időkép)