Levelet írt Maruzsa Zoltánnak a sztrájkbizottság, bővítették a követeléseiket

DSC8402
2023.01.19. 15:02
A hétnapos sztrájkhoz közeledve újabb követelésekkel álltak elő a pedagógus-szakszervezetek: egyrészt azt kérik a kormánytól, hogy helyezzék hatályon kívül a munkabeszüntetést láthatatlanná tevő sztrájktörvényt, másrészt azt, hogy vonják vissza a tanárok kirúgására vonatkozó új kormányrendeletet.

Közel másfél év után újabb sztrájkköveteléseket fogalmaztak meg a pedagógus-szakszervezetek, levélben tájékoztatták döntésükről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt.

Mint ismert, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még 2021 októberben alakított sztrájkbizottságot, követeléseiket ekkor négy pontban határozták meg, ezek az alábbiak voltak:

  • Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak!
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben!
  • A heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!

Ezt a sort egészítették ki most az érdekvédők, akik ötödik pontként azt kérik, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt. Mint ismert, a kormány először rendeletileg, majd törvényileg szabta meg a munkabeszüntetés alatt nyújtandó minimális ellátást, az új szabályok pedig lényegében láthatatlanná tették a tiltakozást.

Hatodik követelésük az, hogy vonják vissza a tanárok kirúgására vonatkozó új kormányrendeletet. A nagy felháborodást kiváltó, január 13-án már életbe is lépő szabályozásról itt írtunk bővebben.

A szakszervezetek úgy vélik, hogy a fenti követelések önmagukban nem elegendők az összeomlott közoktatás helyreállítására, ám ezek az első és egyben legfontosabb lépések. Mint ismert, jövő héttől egyhetes sztrájkra készülnek.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)