Eldőlt a Miskolctapolca Barlangfürdő sorsa

D KOM20180126013
2023.01.19. 09:43
A Miskolc Holding Zrt. igazgatósága következő ülésén a Miskolci Fürdők Kft. új üzleti terve alapján úgy döntött, kinyithatja kapuit a Miskolctapolca Barlangfürdő. A létesítmény jelenleg zárva tart.

A Miskolci Fürdő Kft. üzleti terve alapján január 19-i ülésén dönt a Miskolc Holding Önkormányzati vagyonkezelő Zrt., hogy kinyitja-e újra kapuit a Miskolctapolca Barlangfürdő. Mint arról beszámoltunk, a fürdő január 9-e óta zárva van az esedékes karbantartási munkálatok miatt. 

Ugyanakkor Miskolc városvezetése már október 3-án úgy döntött, hogy az energia-veszélyhelyzet miatt bezárják a létesítményt. Ennek hatására sorra mondták le foglalásaikat a helyi szállóhelyeken az oda készülő turisták, október 10-től pedig szinte kiürült Miskolctapolca. 

A legutóbbi megállapodás az volt, hogy a január 8-ig tartó időszak üzemeltetési költségeihez az önkormányzat a városvédelmi alapból járul hozzá, a helyi vállalkozók pedig 20-25 millió forintot ígértek. Ennek ellenére a város 42 millió forinttal támogatta a fürdő üzemeltetését, a vállalkozók pedig az ígért összeg helyett csupán 6 millió forintot adtak hozzá. 

Új üzleti terv kell

Veres Pál, Miskolc polgármesterének elmondása szerint a karbantartási munkálatok január végéig húzódhatnak el, a Miskolci Fürdők Kft. feladata pedig az, hogy olyan üzleti tervet dolgozzon ki, amely megfelel a jelenlegi energiaáraknak. Csak ennek alapján dönthetnek arról, érdemes-e tovább üzemeltetni a fürdőt.

Az önkormányzat vezetése számára egyértelmű az a várospolitikai cél, hogy – amennyiben lehetséges – a karbantartás után nyisson ki újra a barlangfürdő

– mondta a polgármester a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportálnak

Megszületett a döntés

A Miskolc Holding Zrt. igazgatósága január 19-i ülésén határozott a Miskolci Fürdők Kft. üzleti terve alapján. A polgármester Facebook-posztban közölte a jó hírt. 

Azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy a testület megtárgyalta és jóváhagyta a Barlangfürdő további működésével kapcsolatos előterjesztést. Ez azt jelenti, hogy január 26-tól – az éves karbantartás befejezésével – továbbra is várja vendégeit az európai hírű fürdő

– írta bejegyzésében, hozzátéve: az igazgatóság tagjaival abban egyeztek meg, hogy év közben több alkalommal is áttekintik a Barlangfürdő gazdasági helyzetét, és olyan energetikai fejlesztésekről is tárgyalnak, amelyek megvalósításával hosszú távon biztosítható a fürdő működtetése. 

(Borítókép: A felújítás alatt álló Miskolctapolca Barlangfürdő 2018. január 26-án. Fotó: Komka Péter / MTI)